måndag 2 augusti 2010

Piraterna avlossar bredsida mot "gammalpartierna"

Piratpartiet fick oväntat mycket utrymme i media när de idag släppte sitt valmanifest. Oväntat för att ”gammelmedia”, som piratpartister kallar tidningarna, vanligtvis ignorerar dem till förmån för Sverigedemokraterna. Trots att PP i det senaste valet fick dubbelt så många röster som dem.

Den kritik som riktas mot deras valmanifest och politik är inte helt befogad, och inte heller helt rättvis. Den första kritiken är att manifestet inte ger en tillräckligt djup samhällsbeskrivning eller tillräckligt bred problemformulering. Då missar man att det handlar om en valplattform, inte ett partiprogram.

Den andra kritiken är den vi kommer att få höra mest, och den kommer att formuleras som en fråga: ”Var är er politik för problem X”. Välvilliga kritiker kommer att föra fram åsikten att Piratpartiet kanske borde vara en intresseorganisation, som använder lobbyism för att föra fram sina frågor, istället för ett politiskt parti. Samma åsikt framfördes såklart mot Miljöpartiet medan vi var ett enfrågeparti. Och förs fortfarande fram av de som inte hängt med de senaste 20 åren.

Men på samma sätt som de som startade Miljöpartiet insåg att miljöfrågan var för viktig för att överlåtas till befintliga partier, så anser Piratpartiet att frihets-, demokrati- och integritetsfrågorna är tillräckligt viktiga. Jag är böjd att hålla med. Och på samma sätt som Miljöpartiets framgångar tvingade de andra partierna att skapa en miljöpolitik, tvingar Piratpartiet nu de etablerade partierna att ta ställning i integritetsfrågorna.

Dessutom fyller Piratpartiet en viktig demokratisk funktion som sällan omnämns. De engagerar unga människor i politiken och den demokratiska processen, genom att visa att de politiska frågorna har betydelse för oss medborgare. För människors liv. De visar att politik i allra högsta grad är viktigt för alla, även (eller kanske särskilt) för unga människor. Det är att göra demokratin en stor tjänst.

Att Piratpartiet just nu är ett enfrågeparti kan jag stå ut med. Det är en väldigt viktig fråga, och ett ungt parti måste få tid att växa och utvecklas. Jag tycker som aktiv medlem i ett annat ungt parti att det är skönt att se vår demokrati utvecklas. Därför hoppas jag att Piratpartiet kommer in i riksdagen. Gärna på bekostnad av ett gammaldags konservativt parti, eller ett nygammalt främlingsfientligt.



2 kommentarer:

  1. Bra inlägg, och snygg illustration ^^

    Man kan ju vända på det där med 'helhetspolitik' också, och fråga sig varför de partier som är mest högljudda i sin kritik inte verkar så angelägna att diskutera mer än två eller tre frågor i valrörelsen. Är man så genomtänkt ang helheten borde man väl inte ha några problem att ägna lite tid åt att diskutera informationspolitik, istället för att upprepa sig om jobb och skatter om och om igen...

    SvaraRadera
  2. Bra poäng.

    Moderaterna: Lägre skatter är lösningen på allt!
    Folkpartiet: Hårdare tag är lösningen på allt!
    Kristdemokraterna: Familjen är lösningen på allt!
    Centern: Bort med all kärnkraft! Nej, MER kärnkraft menade vi! Eller mindre... eller samma!

    SvaraRadera