torsdag 22 juli 2010

Otäckt med nytänk?

Världens rikaste parti, Centern, är nere och slirar på 4%-gränsen. Först sålde de sina tidningar för att få pengar, sedan sålde de sitt miljöengagemang för att få makt. Nu försöker de få tillbaka "sina" väljare genom att skrämmas med vänsterspöket. De har missat poängen: Det handlar inte längre om Rött och Blått, det handlar om Grönt och Grått.

Att fråga sig om Miljöpartiet är vänster eller höger är egentligen inte relevant. Miljöpartiet är Miljöpartiet. Ett progressivt parti utan ideologiska skygglappar. Världen är inte uppdelad i bara två dimensioner, därför kan vare sig världen eller en modern politik beskrivas så. Att försöka passa in en modern politisk rörelse i ett gammalt system, som var föråldrat redan då det uppfanns, låter sig inte göras så lätt.

Miljöpartiets politik baseras på solidaritet med människor och ekosystem. I en gammelpolitikers öron låter det som vänster. Miljöpartiet tror på individer, att människor både kan och vill ta ansvar. För en gammelpolitiker låter det som liberalism, alltså höger. Inte konstigt att grå politiker blir förvirrade. Istället för att tjata om höger och vänster, vad sägs om att gå framåt?

2 kommentarer:

  1. Riktigt bra inlägg, Stenberg!

    SvaraRadera
  2. Väl talat kamrat!! Oj, nu kallade jag dig kamrat... tänk om någon tolkar det som vänster ;)

    SvaraRadera