lördag 31 juli 2010

Som man frågar får man svar

Min fråga till M och KD fick ett svar under Pride-festivalen. Ett svar som utmärks av att det egentligen inte är mycket till svar. Frågan var varför M och KD inte vill ta bort en lag som tvingar människor att sterilisera sig mot sin vilja. Svaret är att Reinfeldt tycker det är ett "mörkt kapitel i Svensk historia" och att Hägglund tycker att lagen "inte känns tidsenlig". Det sista är ju dock tvetydigt. Hägglund representerar ju trots allt ett parti som inte är tidsenligt, så han kanske tycker det är positivt otidenliga lagar.

De märkliga reaktioner som man kan se på bloggar som kommenterat detta visar att det finns människor i Sverige som ser andras frihet som ett hot mot sin egen. När sanningen är att när mina medmänniskor blir mer fria och får samma rättigheter som jag, så ökar det också min frihet. Man pratar om att "HBT-personer flyttar fram sina positioner" när det handlar om att människor ska få lika rättigheter. Det är tragiskt.

Tyvärr är nog svaret fruktansvärt enkelt. Fortfarande, i världens mest sekulära land år 2010, finns det människor som tycker så illa om bögar, flator, transor och andra att de inte ens vill att de ska behandlas som människor. Det är såklart inte politiskt korrekt att uttrycka sådana åsikter, så man gömmer sig bakom eufemismer och omskrivningar, men det är i grunden det som det handlar om. Just nu i Uganda dödar man homosexuella. Situationen i Sverige är ljusår ifrån det, men det är samma drivkrafter som ligger bakom.

Det mest pinsamma är dock inte att det fortfarande finns homofober och människor som hatar de som är annorlunda. Det mest pinsamma är att två riksdagspartier i Sverige är beredda att fjäska för dem för att vinna röster. Det här är ingen svår fråga. Vi ska modernisera Sverige och vi ska modernisera vår lagstiftning. Dessa rättigheter är en självklarhet i en demokrati. Vi ska inte förtrycka och kränka folk bara för att några ignoranta människor hatar bögar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar