fredag 27 augusti 2010

Nazister är inte farliga

För inte så länge sedan spreds det panik om Ebola, den senaste supersjukdomen. Och visst, drabbas man av Ebolaviruset så är dödligheten oerhört hög och sjukdomen är en extremt obehaglig version av blödarfeber. Men viruset kräver ett nedsatt immunförsvar för att bli farligt. I stora delar av Afrika där undernäring är vanligt blir också ebolaviruset ett allvarligt problem. Men i västvärlden är det ingen fara. Ebolaviruset kräver undernäring, brist på fungerande avloppssystem och avsaknad av ett fungerande sjukvårdssystem för att bli farligt.

Nazister är inte heller särskilt farliga, i alla fall inte för samhället. Visst kan de vara farliga på individnivå om man råkar stöta på en, men de utgör inte en någon fara för Sverige som land eller vårt samhälle. Precis som Ebola kräver de särskilda förutsättningar.

Tyskland på 30-talet var ett förnedrat och utfattigt land som drabbats av enorma repressalier efter det stora kriget. Några begåvade demagoger utnyttjade det för att ta makten och alla känner till resultatet. Idén om att ett folk är bättre än ett annat, en yttre fiende som enar en, föraktet för intelligens och misstroendet av de demokratiskt valda representanterna kan attrahera människor som är rejält obegåvade eller i en utsatt eller desperat situation. Visst har vi en del rejält osmarta människor i Sverige men vi lever faktiskt i en välmående demokrati. Med hög utbildningsnivå, relativt god ekonomi och extremt hög levnadsstandard. Det är en ingen bra grogrund för nazism.

Sverigedemokraterna utgör inte heller någon fara. De är för få, för obegåvade och för oseriösa. Svenskar är för utbildade och för informerade. Det finns heller inga politiska förutsättningar för dem att få inflytande. Den enda verkliga påverkan de har på politiken är att de frestar högerkonservativa partier att försöka locka någon extra procent väljare genom att flörta med främlingsfientlighet. Ny Demokrati åkte ur riksdagen omedelbart, men fick ändå genom en del av sin politik för att etablerade partier inte ville att de skulle komma tillbaka. Det är den enda verkliga faran, att riktiga partier anpassar sin politik åt det xenofobiska och populistiska hållet för att locka till sig SD-väljare.

Nu blev SD's reklamfilm stoppad av TV4, vilket såklart var planen från början. Det är en beprövad strategi från SD, att skapa annonser som innebär hets mot folkgrupp och sedan beklaga sig för att deras demokratiska rättigheter blir kränkta. Inte så dumt sett ur deras perspektiv. De får ta på sig rollen som martyrer vilket de trivs med, det skapas uppmärksamhet vilket ger gratisreklam, de späder på sin myt om att ”etablissemanget” motarbetar ”sanningssägare” och så slipper de såklart att betala annonskostnaderna. Inte helt korkat egentligen.

Självklart kan ingen på allvar bli förvånad över att filmen stoppas. Den är ju så uppenbart rasistiskt att det blir parodiskt. Jag hade nog inte kunnat komma på en bättre parodi på främlingsfientlighet själv. En stackars gammal skröplig vithårig pensionär som blir förbisprungen av burkaklädda invandrare(?) med barnvagnar, som snor åt sig bidrag så att pensionären blir utan. Det hade hade lika gärna kunnat stå ”Heil Hitler!” på slutet.

Men Sverigedemokrater är inte nazister, åtminstone inte alla. Och även om de vore det så vore de inte farliga, eftersom de är så få och inga seriösa människor eller partier vill samarbeta med dem. Och så många fler kommer de inte att bli. Sveriges demokratiska immunförsvar är för starkt. Utbildning, information, jämlikhet och integration är de bästa botemedlen. Oavsett om det gäller nazism, rasism, främlingsfientlighet, sverigedemokrater eller religiös fanatism. Däremot kan man se dem som ett symptom på problem som behöver lösas. När folk börjar rösta på främlingsfientliga missnöjespartier är det en signal om att vi behöver jobba bättre med just frågor som jämlikhet och integration. Vi behöver bli bättre på att skapa vägar in i det svenska samhället, vi behöver bli bättre på att förklara hur politiken fungerar, och vi behöver jobba hårdare mot diskriminering och för ökad jämställdhet.

Den Sverigedemokratiska lösningen vore såklart att sparka ut dem man inte gillar. Eller förbjuda eller diskriminera mot dem. Men som vanligt är den Sverigedemokratiska ”lösningen” ingen vettig lösning. Eftersom alla partier enats om att SD har fel borde vi också kunna enas om att ökad jämlikhet och integration är den riktiga lösningen på de utmaningar som faktiskt finns.


Moderater, Socialdemokrater, Piratpartister, Vänsterpartister, Folkpartister, Kristdemokrater, Miljöpartister och oberoende kommenterar. Bara en ensam Moderat verkar ha missat att "hets mot folkgrupp" är ett brott i Sverige. Om man bytte ut burkaklädda kvinnor(?) mot judar i filmen kanske han skulle förstå.

9 kommentarer:

 1. Så FRUKTANSVÄRT BRA, Mattias! Jag är stolt och imponerad!

  SvaraRadera
 2. Snygg slutkläm: "Om man bytte ut burkaklädda kvinnor(?) mot judar i filmen kanske han skulle förstå."

  ^^

  SvaraRadera
 3. Vilken jävla nolla du är.
  Tror du verkligen nån köper ditt skitsnack om jämförelser med Tyskland på 30-talet?

  SvaraRadera
 4. Jag håller helt med dig Stenberg. Kan det rentav vara så att våra makthavare (sittande regeringar oavsett färg) faktiskt inser att det bästa sättet att hålla främlingsfientliga partier borta från riksdag och regering är att göra som du säger - men att de istället spelar överdrivet oroade över de främlingsfientliga elementen i syfte att hålla igång en ständig stor uppståndelse kring deras frågor, därför att det håller folkets tankar borta från de VERKLIGT viktiga politiska frågorna, som till exempel den nu pågående marschen mot ett diktatoriskt Storebrorssamhälle, ett digitalt och snart totalt Orwells 1984, som makthavarna så obemärkt som möjligt håller på att bygga upp för att mer och mer förslava folket?

  Även om risken inte är så stor för att det är ungefär så, är det inte värt att ta den. Våra makthavare skaffar sig nu helt klart mer och mer makt över sitt folk, genom sådant som FRA-lagen, ökade befogenheter för polisen, ökad övervakning på allehanda sätt, Datalagringsdirektiv, m.m. Makt korrumperar, vilket gör att regeringar genom att successivt skaffa sig mer och mer makt kan bli farliga för sitt folk, det har historien visat många gånger. Folkets frihet är superviktig. Rösta på Piratpartiet så att folket får behålla sin frihet!

  Som en bonus kan Piratpartiet dessutom skuffa ner Sverigedemokraterna under 4-procentspärren genom att själva ta sig över den. Det är ännu ett skäl att rösta Pirat!

  SvaraRadera
 5. Classe: Ja med tanke på den respons jag fått verkar det så. Men min blogg har ju inte riktigt samma målgrupp som din. Min handlar ju om politik, medan din handlar om vilka kändistjejer som har silikonbröst. Så det är ju lite olika hur man tänker.

  Thinker: Jag tror definitivt att du har rätt och jag tycker det är bra om protest- och missnöjesröster hamnar hos PP istället för hos SD. Men jag tror inte att man ska hamna i någon "vi mot dom" retorik om makthavare. Vi har exakt de makthavare vi förtjänar. Några är bra, några är det inte. Vill man förändra så kan man engagera sig politiskt. Det gjorde jag och det verkar du också ha gjort.

  SvaraRadera
 6. Du skriver att Sveriges demokratiska immunförsvar är för starkt för att SD ska få något inflytande. Låt oss hoppas att det är så. Själv fylls jag av en känsla av obehag och frustration när jag hör hur människor i min omgivning ventilerar sin främlingsfientlighet. Jag hoppas verkligen att väljarna tar sitt förnuft till fånga och inte röstar på SD på valdagen.
  http://peranders.blogg.se/

  SvaraRadera
 7. Du skriver suveränt bra! Jag hoppas verkligen att du får rätt, dock ska jag ärligt säga att jag är orolig och rentav förfärad över att detta smaklösa parti är påväg in i riksdagen. Tack för länken förresten!

  Må gott.

  MVH

  J

  SvaraRadera
 8. Jaemfoerelsen med Tyskland paa 30-talet aer bra. Det finns likheter idag.

  Hoeg arbetsloeshet. Vi delar inte paa jobben med invandrarna. Det bildas ett utanfoerskap, en raedsla foer varann. Vi spelar ut vissa grupper mot varann.

  Pensionaererna, de som aer de aengsligaste har laenge tvingats dra aat svaangraemmen samtidigt som de ser invadringen oeka, samtidigt som de ser att vi betalar miljarder till EU. De aer de som rekryteras laettast till dessa partier.

  "att skapa vägar in i det svenska samhället" aer enkelt (om man vill). Det behoevs enbart ett ekonomiskt incitament hos foeretagen. Fler kommer anstaellas om oevertiden boerjar vid 6 timmar.

  Inget av de sittande partierna verkar foer detta idag, ej heller facket.

  Socialdemokraterna vill skapa konstlade jobb efter valet, Alliansen vill skapa laagloenejobb.

  Inte ens facket verkar foer ett uttraede ur EU, trots att EU utgoer den frihandelszon som driver konkurrensen mellan arbetare i EU till helt absurda nivaaer.

  SvaraRadera