torsdag 5 augusti 2010

Att vara sin egen värsta fiende

En majoritet av Svenska väljare tycker inte att Sverige ska delta i krigsoperationer i Afghanistan, särskilt inte under NATO och därmed USA's flagg. Ändå driver Alliansen nu hårt just den linjen mitt i en valrörelse. Man kan åtminstone inte anklaga dem för populism inom det området. Kriget i Afghanistan är inte populärt, och det med all rätt.

I dagens debattartikel i DN pratar Försvarsministern om "fred, säkerhet, solidaritet och utveckling". Precis de saker som kriget i Afghanistan misslyckats med att infria på varje punkt. Större delen av världen har insett att det inte går att bomba fram demokrati, men de konservativa vill inte lyssna. Kanske har de blivit hörselskadade av bomberna, eller blinda av fosforgranaterna.

Samtidigt skryter man om att regeringen lyckats "effektivisera" biståndet och nått enprocentsmålet. Vad man har gjort är att ändra hur bistånd redovisas i budgeten. Poster som tidigare klassats som t.ex. handel kallas nu för bistånd. Då kan man skära ner på vad man gör i verkligheten och samtidigt påstå att man gör mer. Precis som jag skulle kunna redovisa dagens lunch som "bistånd" till caféverksamhet.

Samtidigt har Wikileaks avslöjat att USA med sina bidrag till Pakistan finansierar Talibanernas motstånd i Afghanistan. Man lyckas alltså med konststycket att finansiera både sin egen armé och motståndarens, tala om att vara sin egen värsta fiende. Allt medan rapport efter rapport visar att den militära insatsen är ett enormt misslyckande. Om det är okunskap eller oförstånd som ligger bakom Alliansens vilja att fortsätta stödja detta är inte lätt att veta.

Samtidigt finns det riktiga hot som vi behöver vara förberedda på. Och det är inte ryssen och inte heller somaliska pirater. De riktiga hot som vi istället borde lägga försvarsmaktens resurser på är till exempel klimat- och miljökatastrofer, storskaliga sammanbrott i IT-strukturer eller pandemier. Riktiga hot, som vi faktiskt vet finns, och som vi behöver en beredskap för. Inte inbillade ryska ubåtar. Ett annat hot som kan bli verklighet är terrorism. Om vi fortsätter alliera oss med USA kommer vi förr eller senare att hållas ansvariga för deras attacker mot civilbefolkningar. Alliansens försvarspolitik håller just nu på att skapa oss en fiende, istället för att skydda oss mot de hot som faktiskt finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar