tisdag 10 augusti 2010

Utförsäljning inte hållbart

Moderaternas finansminister säger att de under nästa mandatperiod ska sälja statliga bolag för 100 miljarder kronor. Det handlar om bolag som är strategiskt viktiga och som drar in stora pengar till vår gemensamma välfärd. Som medborgare i Sverige är vi alla delägare, än så länge.

Det är ett väldigt kortsiktig politik att sälja sina investeringar för att finansiera skattesänkningar. Ungefär som att sälja ett hus man äger, för att sedan istället hyra det av den nya ägaren till ett högre pris, och spendera pengarna på en semesterresa.

Samtidigt tappar vi den demokratiska kontrollen över vår viktiga infrastruktur, i det här fallet energiförsörjning och telekommunikationer. Det är inte heller bra. Vi behöver trygghet i vår energiförsörjning och våra kommunikationer. Vi har redan sålt ut alltför mycket av våra gemensamma tillgångar, det är inte ansvarsfullt och inte hållbart. Det Moderaterna vill göra är som att kissa i byxorna, det blir varmt en liten stund, men sedan bara kallt och obehagligt.

2 kommentarer:

  1. Ha ha ha...du är ju lite rolig du, i allt elände. :-)
    Klart och konsist inlägg. Människorna och landet behöver kontroll och trygghet i sina grundläggande behov.

    SvaraRadera
  2. Ja, alldeles för många verkar inte inse det här riktigt. En stor del av regeringens politik har ju inte bara finansierats av nedskärningar i utgifter till utsatta samhällsgrupper, utan även av engångsinjektioner från diverse utförsäljningar.
    Vad gör de när det inte finns några fler tillgångar att sälja för att finansiera sina skattesänkningar?

    SvaraRadera