onsdag 14 juli 2010

Littorin fick chansen av Aftonbladet

När Littorin fick frågorna om sexköp av Aftonbladet vägrade han kommentera och smet därifrån. Senare lovar han att låta sig intervjuas men väljer istället att avgå 16 timmar efter frågorna och inte ta några frågor. Det sista vi får se av honom är ett fult försök att manipulera genom att skylla på media och använda sina egna barn som sköld. Jag själv var en av de som köpte lögnen och tyckte synd om honom. Efter det har han, Moderaterna, Statsministern och Regeringen fått alla chanser att reparera misstaget. Och misslyckats kapitalt.


När Aftonbladet i tre dagar är tysta om vad för brott Littorin begått så har Littorin och Moderaterna en gyllene chans. De kunde ha kallat till en presskonferens och lagt fram sin sida av händelserna. På så sätt kunde de ha "ägt" nyheten istället för att kastas fram och tillbaka i mediastormen. En strategi som hade varit både intelligent ur ett politiskt och medialt synsätt, men också det ärliga och rätta att göra hade varit att gå ut med hela sanningen och sedan göra sig tillgänglig. Istället gjorde man tvärtom. Man Gömde sig, höll inne med information och sedan försökte man ljuga sig ur krisen.


Uppenbarligen har Sven Otto lyssnat på någon som sagt att det är en rimlig taktik att neka i och med att preskriptionstiden för brottet har löpt ut. I och med att det inte kommer att kunna avgöras i domstol är det enligt någon inhyrd PR-strateg lika sannolikt att det är sant som att det är falskt. Eftersom du inte kommer att dömas kan du lika gärna blåneka hela vägen, motsatsen kommer aldrig att bevisas.


Det är en önskedröm och självklart inte sant. Även om Littorin inte kommer att dömas i domstol är han redan dömd. I media, av väljare och av sina kollegor. Som Lena Melin säger:


"Sven Otto Littorin lämnar alltså regeringen för att han fått frågor om någonting som han fyra dagar senare uppger att han aldrig har gjort."


Redan där blir det löjligt uppenbart. Hade Littorin varit oskyldig hade han självklart svarat på Aftonbladets frågor direkt. Hade han då påstått kategoriskt att han aldrig köpt sex hade det kunnat bli trovärdigt. Om man måste gömma sig i fyra dagar och få PR-rådgivning för att kunna svara att man inte gjort det så blir det inte så trovärdigt. Jag tror att alla som aldrig köpt sex kan svara på den frågan även om de blir väckta mitt i natten. Det är uppenbart att Littorin ljuger. Dessutom verkar det som om Statsministern vet att han ljuger, varför skulle han annars så metodiskt frusit ut och redigerat bort sin gamla bundsförvant?


Nu kan det vara för sent. Även om Moderaterna till slut skulle inse hur krishanteringen bör fungera kan det ha gått för långt. Lögnerna är redan ljugna, trovärdigheten förbrukad. Men ska man på både ett politiskt och personligt plan kunna lägga detta bakom sig måste man göra vissa enkla saker, som den här regeringen tycker är så svårt:


 1. Statsministern måste erkänna sitt misstag, att krishanteringen inte fungerade och att han själv hanterat frågan dåligt.

 2. Littorin måste berätta sanningen. Hela sanningen. Var 13:e man i Sverige påstås ha köpt sex, Littorin är långt ifrån unik. Han låg i skilsmässa och var ur balans. Det är mänskligt att göra misstag och man kan bli förlåten, men ska man bli det måste man också vara ärlig.

 3. Littorin måste be om ursäkt. Be om ursäkt till Anna, den prostituerade. Be om ursäkt till media för sin medvetna manipulation och smutskastning. Be om ursäkt till väljarna. Och be om ursäkt till sin familj för vad han har tvingat dem att genomlida, och för hur han försökt använda sina barn som sköld.


Ska Moderaterna och Littorin ha någon chans att lägga detta bakom sig måste de göra detta. Varje ny lögn och varje försök att gömma, manipulera eller distrahera från sanningen bidrar bara till att hålla liv i krisen. Moderaternas image som regeringsdugliga har skjutits i sank i och med denna senaste ministerskandal. Regeringsduglighet har varit Alliansens slagord i valrörelsen hittills, kanske väljer de att tona ner det nu.


Aftonbladet 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Svenska Dagbladet 1 2 3 4 5
Dagens Nyheter 1 2 3 4
Expressen 1 2

8 kommentarer:

 1. Väl skrivet, jag håller med!

  SvaraRadera
 2. Så du vet alltså vad som hänt. Du vet att denna "Anna" talar sanning, du vet att Littorin inte talar sanning och att det hela gör att regeringen är oduglig.

  Din inställning är typisk för vänsterns magnifika narcissism. Vet allt, förstår allt, men då det kommer till kritan kan ni bara prata skit.

  SvaraRadera
 3. Littorin har inte köpt sex, det är ju tydligt att det rör sig om en sinnessjuk människa som talar ut i socialistblaskan aftonhoran som ser det som ett gyllene tillfälle att stjälpa alliansen med lite hederlig gammal smutskastning, allt för att flytta fokus från fifflar-monas grava inkompetens och fiffel.

  Tänk lite för Fan.

  SvaraRadera
 4. "Redan där blir det löjligt uppenbart. Hade Littorin varit oskyldig hade han självklart svarat på Aftonbladets frågor direkt. Hade han då påstått kategoriskt att han aldrig köpt sex hade det kunnat bli trovärdigt."

  "Hade ni avstått från publicering om han nekat till anklagelserna?

  – Då skulle vi absolut inte ha publicerat."

  Han nekade redan när aftonbladet konfronterade honom på flygplatsen, räcker inte sju gånger? Det är tämligen uppenbart för mig att det enbart handlar om smutskastning. Att han avgick är inte det minsta konstigt, heller inte att han "använde sina barn som sköld;" han ville inte att hans barn skulle se det här.

  SvaraRadera
 5. http://www.expressen.se/Nyheter/1.2064752/bandindspelning-bevisar-att-littorin-talade-sanning-om-dementin

  SvaraRadera
 6. De intressanta frågorna är huruvida Littorin köpt sex, om Statsministern visste om det och hur Littorin och Moderaterna hanterat den nuvarande krisen.

  Uppenbarligen tror många konservativa bloggare att allt är en konspiration. Det tycker jag verkar väldigt långsökt och jag tror att det handlar om ideologiska skygglappar. En del hanterar det mindre bra och går ut med anklagelser utan grun (precis vad de för det mesta klagar på) och använder invektiv som "sinnessjuk hora" och liknande för att försöka smutskasta både informatören och tidningarna.

  En del liberala bloggare tycker att prostitution borde legaliseras och att Littorin är ett offer för en felaktig juridisk struktur som de vill ändra. Det tycker jag är en helt legitim åsikt.

  Huruvida Aftonbladet betett sig korrekt eller inte är en annan diskussion. Det jag omedelbart kan känna är att de knappast skulle låtit bli att publicera om Littorin hade dementerat.

  SvaraRadera
 7. NÄRKONTAKT AV TREDJE GRADEN PÅ ARBETSMARKNADEN

  Nu har storyn med Sven-Otto Littorin, vår fd Arbetsmarknadsminister nått ytterligare en dimension eftersom han ( i sitt ev sexköpsbruk) kan ha mött konsekvensen av sin egen arbetsmarknadspolitik. I dag har vi arbetslösa som ställer sig på gatan för att kunna betala sina räkningar…….det är den nakna sanningen.

  A-kassan är inte 80% för en normalinkomsttagare utan snarare 35%….. och det betyder max 9500 kr/månad. 1 miljon människor slåss om 50 000 lediga jobb och bakom kulisserna frodas hårresande upplevelser som inte är tänkt att synas eller tas fram i dagsljus. När vi skrev boken: Jobbigt – så funkar jobbSverige, så var det tänkt att dra ner brallorna, inte bara på Littorin utan på hela politikerstaben, och avslöja för vanligt folk vad de faktiskt sponsrar med sina skattemedel……...Efter det blir det nog svårt att få fram en krona till – vare sig det gäller bränna pengar på bål eller grilla en minister……Svenska folket är smartare än vad politiker tycks vilja tro och har svårt för dumhet.

  När är det lagom dumt i landet lagom? När en fd arbetsmarknadsminister ev köper sex, eller när det område han ansvarade för, visar att arbetslösa går på gatan?
  /PAULA OCH PERNILLA - THE SCANDINAVIAN PUMAS

  SvaraRadera