torsdag 8 juli 2010

Sven Otto och Sanningen

Enligt Aftonbladet ska Moderaternas Arbetsmarknadsminister ha begått brott under valrörelsen 2006. När det gäller brottets art är Aftonbladet själva misstänkt ohederliga, eller åtminstone manipulativa. De håller inne informationen (så länge) med hänvisning till att Littorin i och med sin avgång inte längre är en offentlig person.

Om man vill vara cynisk, och det tror jag man kan kosta på sig att vara här, så vill Aftonbladet bara driva upp intresset för nyheten. Särskilt om de kan göra det samtidigt som de plockar "moraliska poäng" på att undanhålla informationen; "Han är inte längre en offentlig person". Självklart kommer sanningen att komma fram, nyheten kommer aldrig att ta slut så länge folk vill veta. Och självklart förstår Aftonbladet detta.

Det man kan sluta sig till är att Aftonbladet åtminstone anser sig själva att ha starka bevis, och uppenbarligen är det ett tillräckligt allvarligt brott för att en minister omedelbart ska avgå och vägra svara på frågor. I det informationsvakuum som Aftonbladet skapar så sprider sig nu skvaller och spekulationer som en löpeld. Själv känner jag mig manipulerad. Först av Sven Otto och Moderaterna, sedan av Aftonbladet.

Om det är som Aftonbladet säger, att Littorin avgick p.g.a ett allvarligt brott han avslöjats med att ha begått, då känner jag mig ljugen för. Uppenbarligen vet Reinfeldt vad det handlar om och har valt att backa upp lögnen. Det känns både förolämpande och korkat. Förolämpande att förtroendevalda ljuger för mig, korkat för att de borde inse att de bara gör saken värre för sig själva. Varje lögn gör bara att nyheten växer.

Dessutom hade jag förhoppningen att det skulle leda till att vi pratar om hur vi ser på och behandlar våra politiker. En debatt om hur vi kan förbättra demokratin, öka människors delaktighet. Hur vi ska få tillgängligheten till makt och inflytande att öka. Hur vi ska skapa en mänskligare, mer verklig och modernare politisk dimension i samhället. Det är en debatt jag gärna hade velat se.

2 kommentarer:

 1. Aftonbladets hantering suger. Att hänvisa till att han inte längre är en offentlig person är svagt. Om det hade varit så, hade de inte ens behövt nämna att det var anledningen till att han avgick - han är ju inte längre en offentlig person. Logikvurpa.

  Sedan skapar det bara en massa spekulationer, som vi inte har någon aning om. Vi vet inte ens om det ligger någon sanning i det AB säger. Det finns väl inte ens polisanmälan, eller förundersökning=

  Det pågår en ganska smutsigt vårdnadstvist och man ska nog ta allt som kommer fram från den med en nypa salt. Littorin själv vill ju ha vårdnaden med hänvisningen att ex-frun bor med en dömd brottsling.

  Hela historien luktar - från flera håll

  SvaraRadera
 2. Slutade läsa Aftonbladet, för många år sedan. Klickar inte ens på länkar från den tidningen.
  Det är väl självklart varför dom skrev det dom skrev på första sidan, dom vill sälja tidningar och tjäna pengar!

  SvaraRadera