Jag är ganska intresserad av utrikespolitik och gillar att hålla koll på vad som händer i USA. Faktum är att jag råkade vara i USA under förra presidentvalet. Till skillnad från vissa Norrköpingspolitiker åkte jag inte dit för att valarbeta åt Republikanernas kandidat, utan för att vara "Best man" åt en vän som gifte sig med en Amerikanska. Men jag spenderade mycket tid med att följa debatterna och diskutera politik. Jag lyckades dessutom få med mig en souvernir hem, en "McCain/Palin" trädgårdsskylt som jag under livsfarliga omständigheter stal från en tomt mitt i natten. "Livsfarliga" för att en person med en sådan skylt garanterat har vapen hemma och inte skulle tveka att skjuta någon i sin trädgård.
USA's politiska arena är minst sagt... speciell. Men det senaste tar ändå priset. En republikansk kongressledamot
jämförde Obama med Hitler, för att
Obama tvingat BP att finansiera åtgärder för att rädda kusten från BP's oljekatastrof.
Nästa gång jag tycker att högern i Sverige går för långt i sin smutskastning eller sysslar med skrämselpropaganda eller oseriös retorik ska jag tänka på att det kunde vara mycket värre. Än så länge har ingen borgerlig riksdagsledamot jämfört Mona Sahlin med Stalin i riksdagens talarstol. Det jag däremot tycker är märkligt är hur många svenska högerpolitiker kan ha USA som en förebild.
Jo jag har också undrat över varför många är så lyriska över USA. Friheten pratar dom alltid om, men aldrig om hur det är att vara sjuk, arbetslös, funktionsnedsatt och leva där, och hur står det till med jämställdheten, miljön ... osv. Sen är det ju ett stort land och villkoren varierar förmodligen beroende på var man bor.
SvaraRaderaHade ett kort inlägg om det där med Hitler... Under demonstrationerna mot Obamas sjukförsäkringssystem fanns i samma demotåg Obama som Hitler och Obama som Stalin! Underbart. ;-) http://lbblogg.blogspot.com/2009/09/skratta-eller-grata.html
Ahh, Jag kommer ihåg den natten du tog skylten väl:) Bra jobbat som Best Man förresten.
SvaraRaderaTill Lotta: Det här med att man inte prata om hur det är att vara sjuk eller något annat problem är att det inte ingår i de grund principer som landet startades för nästan 234 års tillbaka. Jag antar att du vet att folk som rymdes det gjorde det för politiska, religiösa, och/eller privata frihet. Ofta tyckte de att omständigheterna var värre där de var än vad USA kunde erbjuda. Så det är något som har blivit stämplat på varje Amerikanerna sinne genom tiderna att frihet är mer viktig än miljö eller arbetslöshet.
Dessutom kan jag också säga att om du bodde i USA du skulle märka hur mycket man diskutera sjukdom, miljön, arbetslöshet, och andra problem inte bara på tv:n men också med kompisar. Det syns inte här i Sverige, men det är inte förvånat.
Till Dana: Jo det verkar som det börjar hända saker i USA nu, bra saker. Det jag menade i min kommentar var att dom här i Sverige som pratar så väl om USA inte ser problemen bara den där friheten du säger.
SvaraRaderaIntressant att du skrev det där om hur det var vid i slutet av 1700-talet, jag har inte tänkt på det på det viset. Så är det förstås! :-)
Jo jag har kontakter i USA, jag får en del rapporter därifrån, från Seattle, Washington och från Minneapolis, Minnesota.