tisdag 25 augusti 2009

Fler Odell på konstfack tack

Av nån anledning verkar en massa människor vara (sken-)heligt upprörda över Anna Odells "tilltag". Senast i raden av gnäll var att omhändertagandet och platsen på psyk kostat pengar. Herregud. Det var väl ändå jävligt bra investerade pengar?

Vi sidan av det mindre smickrande gnället har det åtminstone blivit en liten, liten debatt om hur allvarligt psyksjuka människor hanteras av rättsväsendet och samhället. De tusenlappar extra det kan ha kostat att spänna fast Anna på en brits gjorde med andra ord mer nytta än vad man kunde hoppats på. Trots den enorma nedmonteringen av psykvården pratas det väldigt lite om hur de sjuka behandlas. Själv trodde jag att mordet på Anna Lindh skulle sätta fart på debatten, men icke. Kanske nu då.

Sen finns det folk som Mathias Sundin (som åkte till USA för att valarbeta åt McCain, tjena) som tycker att man ska stänga konstfack för att han blivit upprörd över en konstnärs agerande. Okej att folkpartiet övergett sin social-liberala ideologi, men att gå direkt över till censur av konst är väl ändå att skjuta över målet. Inte första gången just han försökt tysta ner sådant som är obehagligt dock. Senast lyckades han få Norrköpings Stadsbibliotek att plocka ned en utställning om Israels övergrepp i Palestina.

Konst kanske bara ska vara att måla gråtande barn och kortspelande hundar?
Själv tycker jag om att bli provocerad, ifrågasatt och få tankeställare. Någonstans trodde jag det var DET som är konstens funktion. Om konstfack kunde få fram fler Anna Odell borde de få ökade anslag, inte stängas.

Ett stort grattis till Anna också för att det blev rättegång av det hela. Det ger garanterat mycket PR och en skjuts i karriären. Rättssystemet lyckas göra rätt av misstag...http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5686325.ab

5 kommentarer:

 1. Gillar du killen som trashade tunnelbanevagnen också?

  Finns det några gränser för vad man kan göra för att skapa en debatt om det man tycker är viktigt, med konst såklart?

  Om det finns en gräns, är gränsen beroende på hur mycket det kostar? (man kan låta det kosta 15' men inte 25'). Eller beror det på vem som betalar, skattepengar kommer ju inte från "någon"? Eller vad är det som ska sätta gränsen, och vem?

  Om vi nu inte ska låta svensk lag styra över vad som är tillåtet och inte i Sverige.

  Är det OK att Reclaim the street trashar halva söder? Är det OK att jag trashar rektorns på konstfack bil, för att skapa en debatt om just detta ämne?

  Om du gillar att bli provocerad, är det OK om någon eldar upp hela ditt lags baseballutrustning, för att skapa en debatt om det är rätt med denna amerikanisering av sporten, när vi har fina svenska sporter som varpa?

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte riktigt vad tunnelbanekillen ville väcka debatt om... klotter? Kan inte se att sakerna är likvärdiga. Det rimliga är väl att han hanteras som vem som helst som vandaliserat en tunnelbanevagn. Antar att det är böter som är straffsatsen.

  Men även i hans fall skulle jag inte vilja stänga hans skola (som råkar vara samma skola) eller censurera honom. Åsikt- och uttrycksfriheten är viktigare än folks "rättighet" att inte bli irriterade.

  Min poäng är att det handlar inte om frikort inför lagen (båda hamnar ju i rätten) utan om folks fantastiska överreaktion mot allt som bryter mallen. Och det faktum att politiker (som jag själv) inte ska sitta och bestämma vad som är bra eller dålig konst, eller vad folk har rätt att säga och tycka.

  SvaraRadera
 3. Som skattebetalare (vilket jag är. du?) så vill jag inte betala för att folk bryter mot lagen.

  Stänga skola eller inte är väl en udda debatt, men det borde väl vara rimligt att statligt finansierade verksamheter följer lagen?

  Uppenbarligen tyckte Konstfack att det var bra att killen trashade vagnen, eftersom det var hans examensarbete som de godkände. Jag tror landstinget hade kunnat använda pengarna det kostade att återställa vagnen till något bättre.
  Jag tycker det är givet att de som inte följer lagen ska ställas inför rätta, dvs det är givet att Odell ska inför rätta. Och de som har på psykakuten och sett tvångsomhändertagande (vilket jag har) så vet jag inte riktigt vad Odell vill åstadkomma för debatt. Jag förstår att personalen lackar ut.

  Så jag vill definitivt inte ha fler Odell.

  SvaraRadera
 4. Vem ska betala för att folk bryter mot lagen om inte vi skattebetalare? Vi kan ju inte gärna privatisera rättsväsendet.

  Ditt argument skulle ju hålla om det var Hells Angels eller Jugoslaviska Maffian som fick statliga bidrag för att bedriva verksamhet. Nu är ju inte Konstfack en kriminell organisation utan en utbildningsinstans. De håller en erkänt hög nivå på sin utbildning och ska självklart få pengar för att fortsätta göra det, helt oavsett om människor som går deras utbildning begår brott eller inte.

  Om du inte vet vad Odell vill åstadkomma för debatt så får man väl säga att hon i ditt fall misslyckats. Å andra sidan är det väldigt många som uppfattat vad det är så i det stora hela verkar det ha varit väldigt framgångsrikt.

  Skulle tycka det var ett jävligt stort misslyckande för kultursverige om inte svenska konstnärer inte lyckades få folk att "lacka ur" titt som tätt. Om det vore så, DÅ skulle jag kunna tänka mig att stänga Konstfack.

  SvaraRadera
 5. Vi ska betala rättväsendet det är självklart. De är där för att bedöma dem som begått brott och utdöma eventuella straff. Men vi ska knappast betala dem som begår brotten, dvs Odell, killen som trashade T-banan, eller med andra ord konstfack i dessa fall.

  Att det är skillnad mellan de rättskipande instanserna och de som begår brott trodde jag var så uppenbart att jag inte ens tog upp det. Förlåt mig denna lapsus.

  Så jag som skattebetalare blir lika irriterad när Hells Angels medlemmar fuskar med bidrar och får ut sjukpenning, och när vi skickar pengar till Konstfack, för att de ska kunna trasha tunnebanevagnar och ta upp personalens tid på psykakuten.

  Men om du vill bli provocerad kanske du uppskattar den konstnärliga handlingen att stjäla och trasha någons EU-moppe? För att skapa en debatt om det motoriserade samhället. Vi kan ju uppenbart inte ha yttrandefrihet i konstens samhälle, så det kan ju inte vara bara konstfacks elever som får jävlas med andra?

  SvaraRadera