måndag 21 september 2009

Budgetrecension av budgeten i en recession

I regeringens nya budget är inte helt oväntat är de med arbete och hög inkomst vinnarna, sjuka och arbetslösa förlorarna.

6,1 miljarder till 'arbetsmarknadspolitik'. Framförallt till olika arbetsmarknadsåtgärder. Ni vet, de där åtgärderna som Reinfeldt kritiserade Sossarna för. Sossarna "gömde arbetslösheten" genom att ha folk i åtgärder. Efter 3 års misslyckad politik använder (M) samma metod.

Jobbskatteavdraget utökas. Man använder alltså 10 miljarder till att sänka skatten för de som har jobb, istället för att skapa nya jobb eller göra det lättare för de som går arbetslösa. Helt i Moderaternas linje, de som har det bra ska få det bättre, de andra kan dra åt helvete.

480 miljoner går till att införa ett högkostnadsskydd för sjuklön åt företagen och en arbetslöshetsförsäkring för just företagare. Bra saker båda två.

Man sänker skatten för pensionärer för 3,5 miljarder. Rätt så självklart, pensionärer utgör en stor grupp väljare som man vill få över. I och med jobbskatteavdraget hamnade de i samma grupp som arbetslösa tidigare, nu vill man fjäska lite för dem så de får bli nästa-lika-bra-som-de-som-har-jobb. Grattis, ni blir inte tredje klassens medborgare, bara andra.


Polisen och domstolarna får 4 miljarder. Av någon anledning tror Moderater fortfarande att poliser och domstolar stoppar brott, det gör de inte. De utreder bara brott som inträffat. 4 miljarder till skolan, missbrukarvård eller socialarbetare skulle sänka brottsligheten, men det förstår de fortfarande inte.

Studenterna ska få lite mer i plånboken, typ 350kr i månaden. Eller... få och få, de ska få låna mer. Det var ju hyggligt. Miljöpartiet vill höja studiebidraget med 1000kr, Moderaterna tycker att de som väljer att studera gott kan skuldsätta sig lite mer.

Så av ungefär 25 miljarder lyckades de spendera 480 miljoner rätt. Typ 2%. Alltid något.


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5831500.ab

2 kommentarer:

 1. Utbildning är en investering, hur menar du att det ska vara annars? Om inte staten investerar i oss som utbildar sig vem ska annars göra det? Det vore ju mera i moderaternas linje att låta privata finansiärer stå för utlåningen. Nån isländsk bank kanske. Så jag tycker det är bra att de höjer levnadsstandarden för de som studerar. Vad vill ni? Föresten heter det Recension av budgeten om det inte är EN "BUDGET"recension du gör.

  SvaraRadera
 2. Visst är utbildning en investering, men inte bara i den som utbildar sig utan i hela samhället. Därför är det naturligtvis i samhällets bästa intresse att folk utbildar sig, särskilt i en lågkonjunktur. Men 350kr är löjligt lite, och dessutom ska det återbetalas.

  Om du idag är arbetslös och går på A-kassa så förlorar du på att börja studera, därför tycker jag man ska få behålla A-kassan medan man gör det.

  Är du utförsäkrad eller aldrig haft A-kassa utan går på ekonomiskt bistånd eller socialbidrag, ja då förlorar du också oftast pengar på att börja studera. Och får dessutom ökade kostnader i form av resor, böcker mm. Plus att du drar på dig lån som måste betalas tillbaka.

  Jag tycker man ska höja bidragsdelen med 1000kr, det skulle göra skillnad, och dessutom går pengarna direkt tillbaka i ekonomin. De försvinner knappast iväg till ett utländskt bankkonto.

  Ps. Ja det var en budgetversion av en recension av budgeten... i en recession.

  SvaraRadera