onsdag 9 juni 2010

Hårdare tag, lösningen på allt

Går det inte med våld så går det med mera våld. Det är inte bara ett recept för att få upp envisa konservburkar utan verkar också utgöra grundstommen i Folkpartiets moderna politik. Det är en imponerande resa de så kallade liberalerna har gjort. Från ett social-liberalt parti som ville ha individuell frihet med socialt ansvarstagande, till ett moralkonservativt parti som helst vill låta batongen tala.

När Folkpartiets representant i debatten om Jämlikhetsanden i Norrköping fick prata ville han prata om Moral. Jovisst tyckte han, forskningen visar att jämlikhet är bra men är det verkligen Moraliskt rätt att minska klyftorna? Är det inte viktigare att belöna de som jobbar och straffa de som inte gör det? Samma linje kör nu Folkpartiets major, Jan Björklund, när det gäller oroligheterna i Rinkeby. Det är hårdare tag som gäller.

Det mest grundläggande problemet med "hårda tag" är att det inte fungerar. Hårdare straff minskar inte brottslighet, det ökar den. Hårdare tag i skolan ökar inte elever studiemotivation, det sänker den. All forskning visar att sociala problem förvärras av de hårdare tag som populister på högerkanten förespråkar. Ingen blir snäll av stryk.

Statsministern visar mer förstånd än regeringens stridspitt och vill involvera frivilligorganisationer och föräldrar i dialog. Det är bra. Men man missar självklart att ta upp det faktum att det är ojämlika förhållanden och det högst verkliga utanförskap som det innebär som skapar problemen. Ökad jämlikhet, rättvisare resursfördelning och långsiktigt arbete med att skapa delaktighet behövs. En modernare syn på samhället än vad de konservativa kan bidra med, med andra ord.

21 kommentarer:

 1. Jag kan inte annat än nicka instämmande. Du har så rätt!

  SvaraRadera
 2. bra skrivit Mattias, hörde idag Admir från Idrott utan gränser som visade hur man kan se på ungdomar på glid med lite andra ögon. http://friederikegerlach.blogspot.com/2010/06/idrott-utan-granser-eller-bjorklunds.html

  SvaraRadera
 3. Hur mycket har man inte försökt det du räknar upp? Till vad nytta? Här ser vi resultatet. Istället bör man låta dem vara utan allt de förstör och dessutom dra in på redan planerade åtgärder för att spara pengar som ersättning för det som förstörts eftersom det kostar skattebetalarna en massa pengar. Om man i åratal inte behöver jobba utan bor gratis, äter gratis, går i skola gratis, har gratis sjukvård, gratis äldrevård och äldreförsörjningsstöd.

  Sedan hör man ungdomar säga att de aldrig har fått någonting när de blir intervjuade i TV, att det är därför de förstör. Journalisterna jamsar med istället för att tala om för dem vad de har fått. Som skattebetalare blir man förbannad. Sluta dalta och ställ krav istället!

  Marie, en hårt arbetande svensk

  SvaraRadera
 4. Hur mycket man har försökt? Med tanke på att de har de sämsta skolorna, de sämsta bostäderna, den sämsta vården och den högsta arbetslösheten har man nog inte försökt tillräckligt.

  Om man dessutom hela tiden påstår att det är individens fel kommer man aldrig hitta några lösningar. Man ser inte skogen för alla träden. Saker som ojämlik skola, ojämlik vård och arbetslöshet är gemensamma problem, som kräver gemensamma lösningar. Skuldbeläggning är inte en del av den lösningen, det är en del av problemet.

  SvaraRadera
 5. Döda brottslingar begår inte brott. Brottslingar i fängelse begår inte brott mot människor utanför fängelset. Hårda tag fungerar.

  SvaraRadera
 6. Det är en fundamental utgångspunkt för Mattias Stenberg och likasinnade, att om de förespråkar en politik som inte ger ett positivt resultat - då är receptet ALLTID att fortsätta på den inslagna vägen men ännu mer storskaligt och ännu mer omfattande.

  Här finns en stor skillnad mellan Mattias och Marie. Marie anser, att om resultatet inte är bra, så bör den förda politiken radikalt förändras.

  Mattias anser, att om resultatet inte är bra, så bör den förda politiken tvärtom intensifieras och utökas.

  Marie och Mattias kommer aldrig att förstå varandra.

  SvaraRadera
 7. Det är skrämmande att veta att det fortfarande finns dom som inte tror på och vill jobba för ett jämlikt och jämställt samhälle...

  SvaraRadera
 8. Lottie, rågången går inte mellan dem som "tror på och vill jobba för ett jämlikt och jämställt samhälle" resp. de som inte tror på och inte vill jobba för ett jämlikt och jämställt samhälle.

  Marie tror också på och vill jobba för "ett jämlikt och jämställt samhälle".

  Men det är, som sagt, en fundamental utgångspunkt för Mattias Stenberg och likasinnade, att om de förespråkar en politik som inte ger ett positivt resultat - då är receptet ALLTID att fortsätta på den inslagna vägen men ännu mer storskaligt och ännu mer omfattande.

  Rågången går därför mellan människor som anser, att föresatsen är viktigare än resultatet (t.ex. Mattias Stenberg) resp. de som anser, att resultatet får avgöra, om man bör fortsätta med samma metoder eller ej (t.ex. Marie).

  Det är än mer skrämmande att inse, att Mattias Stenberg och likasinnade entusiastiskt (i praktiken) förespråkar, att man bör köra huvudet i väggen gång-på-gång-på-gång-på-gång-på-gång ad infinitum och att de har NOLL förmåga att fråga sig, om det verkligen är en framkomlig och klok väg.

  SvaraRadera
 9. Vad spännande att du tolkar det så, Anders, när jag försökt kommunicera den exakta motsatsen. Jag anser inte att vi har, eller någonsin har haft, ett jämställt samhälle. Men att det blir bättre, bortsett från de sista 3-4 åren.

  Sverige har ju internationellt sett väldigt låg brottslighet. Väldigt god hälsa. Väldigt hög utbildningsnivå och en hög upplevd lycka hos befolkningen. Och bland de minsta klyftorna i världen. Men bara för att vi är bland de bästa innebär ju inte att vi ska börja jobba baklänges. Jag vill att vi ska bli mer jämlika, mer friska och mer lyckliga. Då är ökade klyftor det sämsta möjliga för oss.

  SvaraRadera
 10. Mattias, du vill skapa ett materiellt "jämställt samhälle" genom att ge de friska, arbetsföra människor, som inte arbetar, deras materiella villkor i present. De friska, arbetsföra som inte arbetar får (som Marie formulerar det) "gratis bostad, äter gratis, går i skola gratis, har gratis sjukvård, gratis äldrevård och äldreförsörjningsstöd".

  Du använder Marie och andra hårt arbetande skattebetalare, som en slags arbetsträlar för att försörja en arbetsfri klass, som lever av Maries arbete - ungefär som forna tiders adel levde av andras arbete.

  Som ett resultat av detta upplägg, så får du upplopp, mordbränder och t.ex. Europarekordet i våldtäkter. Fåfäng gå föder mycket ont, som det heter.

  När du och likasinnade noterar dessa upplopp och mordbränder, då är ert recept ALLTID, att fortsätta på den inslagna vägen med ännu mer omfattande materiella gåvor till den arbetsfria klassen - vilket (som förväntat) ger ännu mer upplopp och ännu mer mordbränder, vilket ni anser bör belönas med ännu mer materiella gåvor till den arbetsfria klassen - vilket (som förväntat) ger ännu mer upplopp och ännu mer mordbränder, vilket ni anser bör belönas med ännu mer materiella gåvor osv. Det kommer därför att bli mycket värre, Mattias - you ain't seen nothing yet...

  Här finns en stor skillnad mellan dig och Marie. Marie anser, att om resultatet inte är bra - "inte bra" = upplopp och allt fler mordbränder - så bör den förda politiken radikalt förändras.

  Du anser, att om resultatet är upplopp och allt fler mordbränder, så bör den förda politiken tvärtom intensifieras och utökas.

  Du och Marie kommer aldrig att förstå varandra.

  -----

  Av ren nyfikenhet.. varför är det bara de materiella villkoren som du anser bör vara jämlika och inte t.ex. mängden fritid??

  Varför bör Marie och de övriga arbetsträlarna inte bara lägga av och jobba och även de insistera på att någon annan skall förse dem med gratis bostad, gratis mat, gratis skola, gratis sjukvård och gratis tandvård, gratis telefon och gratis TV, gratis äldrevård och äldreförsörjningsstöd m.m.?

  PS Sverige har inte längre "internationellt sett väldigt låg brottslighet" relativt jämförbara länder. Men du jämför kanske med Sydafrika, Mexiko och Brasilien och inte med Norge eller Danmark..

  SvaraRadera
 11. anders.falck. Vad skönt med en som kan tolka in rätt saker i det man vill förmedla. Strutsarna som står kvar med huvudet i sanden har inte förstått någonting av hur folk i allmänhet upplever allt detta gratis och som tack maten förstör man för miljontals kronor och skapar otrivsel för ordentliga människor. Inte bränner jag ner skolor och andra byggnader för att jag inte har råd att åka på semester. Kanske man skulle börja för att bli förstådd och omhuldad av Stenberg.

  SvaraRadera
 12. Hej Marie!

  Vi - dvs du och jag och alla som kan dra slutsatser - måste försöka ta in, att Mattias och likasinnade inte är kapabla att dra några slutsatser. De är inte strutsar med huvudet i sanden - de är strutsar med huvudet i cement.

  Mattias och likasinnade tror, att materiell jämlikhet enbart har positiva konsekvenser - OAVSETT hur denna materiella jämlikhet skapas.

  Mattias och likasinnande tror, att om man skapar en arbetsfri klass, som lever av andras (dvs ditt och mitt) slit, då blir den arbetsfria klassen i genomsnitt lika harmonisk, lika laglydig och lika lugn, som de som är egenförsörjande.

  När Mattias och likasinnade ser, att resultatet blir det motsatta, så drar de inte den självklara slutsatsen, att alltför många (ff.a. män) i den arbetsfria, bidragsförsörjda klassen, tvärtom i genomsnitt blir betydligt mer aggressiva och hänsynslösa.

  Ingenting, absolut ingenting kan få Mattias och likasinnande att förstå, att själva processen att skapa jämlikhet genom gåvor, förändrar alltför många mottagares mentalitet på ett negativt sätt.

  Jag utesluter inte, att Mattias kan inse, att ett barn som får present efter present - utan några som helst krav från föräldrarna - inte sällan blir ett både bortskämt och odrägligt barn. Men Mattias och likasinnande begriper inte, att så funkar de flesta människor.

  Alltför många, som får gratis bostad, gratis mat, gratis skola, gratis sjukvård och gratis tandvård, gratis telefon och gratis TV, gratis äldrevård och äldreförsörjningsstöd m.m., säger hänsynslöst och otacksamt: Det här är inte tillräckligt, vi har inte fått tillräckligt stora gåvor! Vi ska ha mer!! Ro hit med mera stålar, annars bränner vi ner ännu fler skolor, kastar sten på räddningspersonal och vanliga trafikanter, misshandlar och våldtar!! Och Mattias nickar instämmande bifall...

  En representant för det rödgröna blocket framförde t.o.m., att de bidragsförsörjda måste ges ett STÖRRE privatekonomiskt utrymme än någon som jobbar, eftersom en arbetsfri person ju har mer fritid.

  För att kunna utnyttja sin obegränsade fritid, så behöver en frisk, bidragsförsörjd person, som inte jobbar, därför MER pengar än någon som jobbar enl. den rödgröne. Kanske en uppfattning som även Mattias så småningom kommer att landa i?

  SvaraRadera
 13. Wow Anders, du känner verkligen inget behov av att hålla dig till sanning eller verkligheten när du sprider din propaganda.

  Du påstår att Sverige har "Europarekordet i våldtäkter", en klar lögn. Du kan omöjligt ha missat att den grodan avslöjades som ett misstag med statistiken. Att du är beredd att avsiktligt ljuga för att skapa din berättelse är väldigt obehagligt.

  Den 'informationen' sprids dessutom framförallt i rasistiska tidningar. Jag hade från början tänkt bemöta dina inlägg på ett pedagogiskt sätt för att visa på felaktigheterna. Men nu när jag ser att både din syntax, din uttryck, och dina informationskällor pekar på att du är nazist eller Sverigedemokrat, då känns det inte längre meningsfullt.

  Vanligtvis brukar nazister och Sverigedemokrater försvinna när de blir 'avslöjade', hela deras taktik går ju ut på att låtsas vara "vanligt folk". Vi får väl se om du blir kvar.

  SvaraRadera
 14. Hej Mattias,

  kul att du svarar. Du skriver, att "Sverige har "Europarekordet i våldtäkter", [är] en klar lögn". Du fortsätter: "Du kan omöjligt ha missat att den grodan avslöjades som ett misstag med statistiken".

  Blandar du möjligen ihop våldtäktsstatistiken med den felaktiga uppgift, som figurerade för ett par år sedan, att Sverige hade fler mord än USA? Den uppgiften var ett misstag med statistiken.

  Våldtäktsstatistiken är däremot tyvärr inte något misstag. Sverige har t.ex. fyra (4) gånger fler anmälda våldtäkter per capita jämfört med Norge och Danmark.

  "I Sverige anmäls 46 våldtäkter per 100.000 invånare. Det är dubbelt så många som i England och Wales, fyra gånger fler än i de övriga nordiska länderna.." den "nazistiska" källan är DN.

  Skäms du och likasinnande aldrig över bisarra personangrepp? Jag är naturligtvis varken nazist eller Sverigedemokrat - en ursäkt från din sida är på sin plats. Av ren nyfikenhet... vad kännetecknar (enl dig) en nazistisk syntax (!) ?

  SvaraRadera
 15. Anders, en del människor vill att världen ska vara på deras sätt och då håller de fast vid det in absurdum. Kanske skulle de vakna om deras fruar eller barn var bland våldtäktsoffren, men jag är ändå inte säker på det. Klart är dock att det är meningslöst att "kasta pärlor för svin" genom att det första man säger när en byggnad är nedbränd som till stor del används av invandrarna själva att det är klart att vi ska bygga upp den igen omgående. Det ger signaler om att det finns en brunn med pengar att ösa ur när det inte är så. Man ska säga: Okej, nu är det så här att någon av er har bränt ner byggnaden. Vill ni ha den uppbyggd igen så får vi ta av de pengar som vi planerade att använda till den här och den här aktiviteten eller ska vi strunta i byggnaden och välja detta istället. I det läget ska man inte ha allt och lite till anser jag för det skickar fel signaler till förövarna. Kanske blir det intressantare för folk att avslöja brottslingarna om man förlorar på att de får hållas för det är klart att det är många som känner till vilka de är.

  SvaraRadera
 16. Du har helt rätt, Marie. Politikerna säger i praktiken till gärnngsmännen och övriga Rinkebybor, att det är inte så allvarligt att bränna ned skolan. Det finns ju uppenbarligen obegränsade resurser i Sverige, att genast bygga upp det, som bränns ned... Helt fel signaler!

  SvaraRadera
 17. Marie och Anders är "vi", hederliga fina svenska skattebetalare som bidrar till samhället. Sen har vi de otäcka parasiterna i Rinkeby som lever på Marie och Anders surt förvärvade slantar, och otacksamma är de också! Problemet är så klart alla politiker som inte bor i "verkligheten".

  Det är ju så klassisk rasistpropaganda att man skulle kunna använda det som exempel i skolböcker.


  Vi har dessutom två jättestora lögner som presenteras:

  1. Sverige är ett land med hög brottslighet, stora problem etc etc. Har man inget problem är det svårt att föra en hat-politik, så vi måste skapa en hotbild.

  Problemet är bara att vi har väldigt låg våldsbrottslighet i Sverige. Och den ökar inte heller. Sverige är i det stora hela ett extremt välfungerande land. Självklar sker det brott, men mindre än i nästan alla andra länder. Våldtäktsstatistiken som många rasister fortfarande tjatar om avslöjades som en groda i hur man mäter. Om en kvinna blir våldtagen av sin partner (det vanligaste) 5 gånger anmäls det som EN våldtäkt i de flesta länder, men i Sverige registreras det som 5 st. Det här är ju ett misstag man upptäckte och nästan bara medvetna lögnare med en agenda fortsätter att sprida de falska uppgifterna.

  2. Gratis och parasiter.

  Till och börja med kan vi ju titta på hur mycket pengar en försäkringslös människa utan arbete egentligen får. Det är ca: 3000kr + hyra och el. Det är jävligt lite pengar. Det motsvarar en lön på ca: 10.000kr. Snittinkomsten i Sverige är runt 25.000kr/mån. Det lönar sig jävligt bra att arbeta.

  Om vi har 100 arbetsföra människor, och 90 arbeten, då kommer 10st människor att vara arbetslösa. Oavsett vad de gör. Är det då "deras fel" att de är arbetslösa? Även om de skulle lyckas ta ett jobb som någon annan har skulle det ju bara innebära att vi bytt namn och ansikte på den som är arbetslös. Vi skulle fortfarande ha tio arbetslösa.

  Den nuvarande politiken går ut på att skuldbelägga de 10 som är utan jobb. Sparka på dem så mycket som möjligt. Sen när de ligger, då kommer Marie och Anders förbi och berättar för dem vilka dåliga människor de är och hur man borde ställa högre krav på dem.

  Kanske vore det bättre att försöka hitta en gemensam lösning på det gemensamma problem som arbetslösheten utgör.

  SvaraRadera
 18. Hej, Mattias - kul att du svarar.

  Men skäms du och likasinnande aldrig över att vara så hatiska mot dem, som inte bekänner sig till er tro på Sveriges internationellt sett helt unika invandringspolitik? Kan du inte svara utan att tryffera din text med invektiv t.ex. rasistpropaganda, nazist m.m.?

  1. Det stämmer, att våldtäkter registreras på olika sätt i olika länder, vilket är en felkälla, när man jämför olika länders brottslighet.

  Men denna felkälla kan inte förklara en skillnad på en faktor fyra (4) mellan Sverige och grannländerna.

  Det är uppenbart orimligt att anta, att en våldtäktman i Sverige i genomsnitt alltid genomför fyra (4) samlag vid tillfället för våldtäkten.

  Olika sätt att registrera kan förklara en viss skillnad i statistiken - men det kan inte förklara dubbelt så många våldtäkter per capita eller fyra! (4) gånger fler våldtäkter per capita.

  Du påstår vidare, att "det vanligaste" skulle vara att en "kvinna blir våldtagen av sin partner". Det stämmer inte alls - eller med din terminologi - det är en flagrant LÖGN.

  Våldtäktsmannen är kvinnans nuvarande eller tidigare partner i knappt en tredjedel av fallen.

  Du påstår, att brottsligheten i Sverige, är "mindre än i nästan alla andra länder" och "ökar inte". Vilka länder jämför du med - kanske Sydafrika, Brasilien, Mexiko..?

  Inte ens Brå försöker längre dölja att t.ex. våldtäkterna ökar. Stöldbrotten, t.ex. bilstölder, har blivit färre, eftersom det har blivit svårare att bryta sig in i en bil. Du och likasinnade gör då så, att ni summerar fler våldsbrott och färre stöldbrott.

  Ni säger, att den totala brottsligheten ökar inte, om man låter färre stöldbrott s.a.s. "kompensera" för de ökande våldsbrotten. Skäms du inte alls över denna siffermanipulation?

  2. Huruvida det skulle löna sig ekonomiskt eller ej för en viss individ att arbeta beror på tröskeleffekterna i det enskilda fallet. Men det finns ett helt annat problem - vuxna, icke-svensktalande analfabeter är inte anställningsbara. Barnen till vuxna, icke-svensktalande analfabeter blir alltför ofta inte heller anställningsbara - det är omöjligt att helt utplåna föräldrarnas inflytande.

  Till Sverige flyttar alltså personer som inte är - och aldrig blir - anställningsbara på en postindustriell arbetsmarknad. Över hälften (!) var analfabeter av dem, som invandrade till t.ex. Borlänge förra året. Riksdagspartierna importerar (!) därmed arbetslöshet. Hur motiverar du det?

  Genom sin världsunika invandringspolitik så har riksdagspartierna, gemensamt och i tyst samförstånd, skapat en etniskt förankrad och i genomsnitt mycket våldsbenägen underklass.

  Inget land på jordklotet har någonsin lyckats integrera en etniskt förankrad underklass.

  Det finns inte någon s.k. "lösning" på det.

  VARFÖR bör Marie och de övriga utsugna arbetsträlarna inte bara lägga av och jobba och även de insistera på att någon annan skall förse dem med gratis bostad, gratis mat, gratis skola, gratis sjukvård och gratis tandvård, gratis telefon och gratis TV, gratis äldrevård och äldreförsörjningsstöd m.m.? Då skulle vi ju slippa att bli klandrade av dig. Och om vi dessutom skulle komplettera vårt arbetsfria liv med mordbränder och annan våldsbrottslighet, så skulle vi naturligtvis få din varma sympati och energiska urskuldande. Eller hur?

  SvaraRadera
 19. Tack Anders för att du till slut bekänner färg!

  Invandrare är våldtäktsmän, analfabeter och mordbrännare. Hederliga skattebetalare blir utnyttjade och det är en konspiration mellan alla riksdagspartier. Endast ni Sverigedemokrater vågar säga sanningen. Som sagt, ni har en egen berättelse som ni tror på (?) och som jag inte tror att jag eller någon annan kommer att ändra i brådrasket. Men ni är ju inte så många, även om ni gärna vill låtsas vara det.

  Det där med hat förstår jag att du tycker är attraktivt. Dels bygger ju er politik på just rädsla och hat, och dels antar jag att det skulle kännas mycket bättre för din självbild om jag och mina "likasinnade" hatade er. Tyvärr måste jag göra dig besviken. Jag hatar vare sig dig eller dina likasinnade, däremot tycker jag synd om er. Men det är ju inte lika häftigt för er såklart.

  Om lösningen vore hårda tag skulle väl USA vara världens tryggaste land. Där har vi ju dödsstraff och världsrekord i fångar. Men all forskning visar gång på gång att våld, individuellt eller statligt, inte är lösningen. Barn blir inte snällare av stryk, och det blir inte vuxna heller.

  Det är ingen hemlighet att den här typen av saker skapas av socioekonomiska olikheter, och det är också där lösningen ligger. Fler lärare och kuratorer, inte fler poliser. Fler arbeten, utbildningar och insatser, inte hårdare krav och skuldbeläggning. Din lösning är testad i tusentals år, vi har haft hårda tag och ohyggliga skillnader mellan olika grupper, det funkade inte. Men var lugn, du kommer också bli lyckligare i ett varmare samhälle. Vårt nya grönare Sverige är inte bara till för de som tycker som oss och ser ut som oss, det är till för alla. Ha en bra sommar!

  SvaraRadera
 20. Bäste Mattias,

  Hur kan jag säga det tydligare? Jag har inte någon som helst relation till sverigedemokraterna, jag känner (mig veterligen) inte ens någon sverigedemokrat. Ditt prat om "er politik" och "ni Sverigedemokrater" osv är därför helt malplacerat. Det verkar som om du och likasinnade inte kan begripa, att åtskilliga människor på egen hand (och utan någon assistans av sverigedemokraterna) kan inse, att den invandringspolitk, som du och miljöpartiet förespråkar är lika ansvarslös som oförsvarlig.

  Du skriver, att "Invandrare är våldtäktsmän, analfabeter och mordbrännare". Den formuleringen får stå för dig. Den genomsnittliga profilen på invandringen till Sverige (sedan 70-talet) kan f.ö. inte jämföras med profilen på invandringen till t.ex. Kanada.

  Någon "konspiration mellan alla riksdagspartierna" kan jag (till skillnad från dig) inte urskilja. Samtliga riksdagspartier är tvärtom helt rättframma betr. att den internationellt sett unika invandringspolitiken får kosta svenskarna och judarna, vad den kosta vill.

  Om så varenda jude skulle jagas från Sverige genom ditt partis försorg och oavsett hur många svenskar som drabbas av det våld, som du och ditt parti importerar - er världsunika invandringspolitik ligger fast. Ni är totalt skrupelfria.

  "Ohyggliga skillnader mellan olika grupper" är inte någon skapad "lösning" - det är något som uppstår spontant.

  Varför går grekiska statstjänstemän i pension ca. 10-15 år före tyska statstjänstemän? Tror du på fullt allvar att denna enorma skillnad mellan tyskars resp. grekers pensionsålder är en s.k. "lösning" som någon medvetet skapat??

  Det finns givetvis inga som helst belägg för, att "socioekonomiska olikheter" *skapar* brottslighet. Det finns en korrelation, men korrelation är inte kausalitet. Det är minst lika troligt, att brottsaktivitet skapar socioekonomiska olikheter.

  Varför deltar de flesta personer - oavsett etnicitet - inte i upplopp och mordbränder? Varför har bränderna ökat? Varför brände svenska unga män inte ned skolor och andra offentliga byggnader, när Sverige var som fattigast? Varför var den allra fattigaste folkgruppen i San Francisko i början av 1900-talet inte alls brottslig?? Du och likasinnade har inte några svar på dessa självklara frågor, eftersom er hypotes inte inte kan förklara det.

  Du föreslår - som ni ALLTID gör när er politik inte ger ett acceptabelt utfall - mer och fler av det som redan finns implementerat: "Fler lärare och kuratorer, fler arbeten, utbildningar och insatser". Det är, som du märker, verkningslöst eller kanske t.o.m. kontraproduktivt, eftersom mordbränderna och upploppen ökar.

  Du skriver, att "barn blir inte snällare av stryk, och det blir inte vuxna heller".

  Och relevansen är? Spöstraff praktiseras i den muslimska världen - men inte i Västvärlden. Däremot kan man frihetsberöva brottslingen - OM man vill minska mängden brottsoffer. Det finns tyvärr inget som tyder på, att du och ditt parti prioriterar att minska mängden brottsoffer.

  Sverige har högst (!) total brottslighet per 100 000 invånare om man jämför med samtliga (!) EU-länder: 14,335.

  Sverige har samtidigt lägst antal fängslade per 1000 brott: 5,2.

  Det finns en m-y-c-k-e-t god korrelation mellan "total brottslighet per 100 000 invånare" och "fängslade per 1000 brott".

  Sverige har 14, 335 brott per 100 000 invånare och 5,2 fängslade per 1000 brott.

  Danmark har 8, 175 brott per 100 000 invånare och 8,2 fängslade per 1000 brott.

  Österrike har 7, 635 brott per 100 000 invånare och 11,7 fängslade per 1000 brott.

  Portugal har 3,776 brott per 100 000 invånare och 29,0 fängslade per 1000 brott.

  Ju fler fängslade per 1000 brott, ju färre som utsätts för brott per capita - vilket inte förvånar mig (och det förvånar säkert inte heller Marie). Men det kanske förvånar dig?

  SvaraRadera
 21. Bara det faktum att du tror att brottslighet skapar socioekonomiska skillnader och inte tvärtom gör ju att det är helt meningslöst att diskutera med dig. Innan du har förstått det absurda i det påståendet trot jag inte det är någon idé.

  I Danmark som du tycker är ett bra exempel har man dubbelt så många mord per capita som i Sverige. I Finland, som har en extremt restriktiv invandringspolitik (något du skulle gilla) har man fyra gånger så många mord per capita. Båda länderna har större ekonomiska ojämlikheter än Sverige.

  Det mest bisarra är ju att du tror det är så att fler människor i fängelse ger mindre brottslighet. USA har överlägset mest fångar av alla och bland de högsta mordfrekvensen.

  Det är inte så svårt att lista ut. Ojämlikheter, fattigdom, låg utbildningsnivå och arbetslöshet är en grogrund för brottslighet. Sverige är ett föregångsland som med sin relativt höga jämlikhet ligger väldigt bra till. Men arbetslöshet i kombination med en högerpolitik för större klyftor håller på att vända den trenden.

  Sen huruvida du är medlem i SD eller inte struntar jag i. Du pratar som en Sverigedemokrat, du kommer med samma påhitt och hopkokta siffror som en Sverigedemokrat, och du har samma politiska åsikter som en Sverigedemokrat. If it walks like a duck...

  SvaraRadera