fredag 4 juni 2010

Vetenskaplig medkänsla

Hörde talas om spegelneuroner för första gången på ett seminarium om Jämlikhetsanden igår. Blev nyfiken och kollade upp den nya hjärnforskning som upptäckt dessa spännande hjärnfunktioner.

Att sociala relationer är viktiga håller nog alla med om. Att de är absolut livsnödvändiga håller säkert också en del med om. Men en filosofiskt intressant fråga är om det inte till och med är så att vi som individer bara existerar i en socialt kontext. Vi är helt enkelt våra relationer.

Upptäckten av dessa neuroner visar åtminstone att förmågor som empati och medkänsla är "hårdkodade" i oss, och i andra primater och livsformer. Uppenbarligen finns det en stark evolutionär fördel med empati, och även om det inte därmed är sagt att det måste vara så att ett varmare, mer rättvist och mer jämlikt samhälle därför per automatik är bättre så ger det väl en indikation åt det hållet.

Dessutom visar det att det är en grundläggande funktion hos människor att bry sig om varandra. "Sköt dig själv och skit i andra" fungerar inte, det har naturen sorterat bort, det är atavistiskt. "Var dig själv och bry dig om andra" är en mer modern, vetenskaplig och funktionell inställning. Och det känns bra.

2 kommentarer:

  1. Funderar på om spegelneuroner egentligen var det som Richard Dawkins menade när han myntade mem 1976? I och för sig var han inte först med idéspridningsforkningen men han var först med att de det ur ett evolutionsperspektiv om jag har förstått det hela rätt. När man läser om spegelneuroner handlar det om empati. Empati har en positiv klang. Kan spegelneuroner även fungera i en negativ bemärkelse om omgivningsfatorerna är svåra? Kan det vara en förklaring till att så många föll för nacismens idéer i ett land med kulturellt och intelektuellt medvetna innevånare? Är det spegelneuroner som gör att hunden blir orolig för att bli lämnad ensam innan man ens har börjat ta på sig ytterkläderna?

    SvaraRadera
  2. Du borde fråga dig om olika människor är födda med olika många spegelneuroner?

    Hur många (eller hur pass välutvecklade) spegelneuroner som någon har är kanske både ärftligt och medfött..

    Våldsbrottslingar kanske har färre spegelneuroner.

    SvaraRadera