tisdag 1 juni 2010

Demokratisk terrorism

Äntligen är svenskarna på väg hem. Jag får nästan lite dåligt samvete när jag blir glad över det. 12 miljoner människor är ju ändå kvar i området och kommer att fortsätta drabbas av Israels statsterror. Både Palestinier och Israeler. Israel som är "regionens enda demokrati"

Hur går demokrati och terrorism ihop? Demokrati handlar inte bara om folkval, det handlar också om demokratiska värderingar som lika rätt inför lagen och yttrandefrihet. Israel misslyckas kapitalt med att uppfylla de kraven. I verkligheten är Israel en apartheidstat, där en del av befolkningen har privilegier och rättigheter som andra delar inte har. Yttrandefriheten inskränks gång på gång, och även judar med impopulära åsikter stoppas eller väljer till slut att emigrera.

Något av det obehagligaste i den brutala attacken mot Ship to Gaza var att den genomfördes sent på natten, efter att all kommunikationsutrustning slagits ut, och av maskerade kommandosoldater. Uppenbarligen tycker inte ens Israels egen regim att det de sysslar med tål dagsljus. Bara kriminella maskerar sig och utför sina illdåd i skydd av mörker. En demokrati hindrar inte aktivt folk att granska sin verksamhet.

Fler båtar är på väg. FN har fördömt Israels brott mot internationell rätt. Till och med de mest borgerliga kommentatorerna anser att blockaden mot Gaza måste brytas. Hur kommer den demokratiska staten Israel att reagera? Nu finns chansen till besinning. Kanske inser Israel att de håller på att måla in sig i ett politiskt hörn utan allierade.

En del svenska extremister påstår att hjälpsändningar är att betrakta som krigsprovokationer, och att hjälparbetarna "ville dö".
Tyvärr tillhör de inte extremistiska partier utan Folkpartiet, Moderaterna och KD. Jag hoppas och tror att ALLA svenska riksdagspartier respekterar mänskliga rättigheter. Och jag hoppas att dessa politiker förstår att de utnyttjar ett demokratiskt privilegium som de inte skulle kunna dra nytta av i det land vars agerande de försvarar.

Som Lasse Stjernkvist uttryckte det idag: "Hur kan ett land som inte funnits utan FN och folkrätt strunta i FN och folkrätt?".

6 kommentarer:

 1. För det första är det 1,2 miljoner, inte 12miljoner...

  Israel är alldeles riktigt den enda demokratin i regionen, där medborgarna behandlas lika oavset kön, sexuell läggning eller etnicitet.

  "Israel är en apartheidstat" - Denna otroligt rasistiska och kränkande jämförelsen används idag av höger - och vänsterextremister världen över för att demonisera Israel. Som har lika mycket värklighetsförankring som "Hitler dödade inga judar"...

  Uppenbart har du då aldrig hört talas om specialtrupper då även svenska SÄPO maskerar sig vid sina aktioner.

  Här har vi bilder från arabisk tv på "fredsaktivister" från "Ship to Gaza" ropandes antisemitiska slagord, och en aktivist påstår att alternativen är "Gaza eller martyrskap": www.youtube.com/watch?v=b3L7OV414Kk
  Sen har vi bild materialet på Israeliska trupper som blir brutalt attackerade och misshandlade av aktivisterna: www.youtube.com/watch?v=gYjkLUcbJWo

  SvaraRadera
 2. 4,1 miljoner i Palestina, 7,4 miljoner i Israel blir 11,5 miljoner totalt. Jag avrundade uppåt.

  SvaraRadera
 3. Jag förstår inte hur du får det att gå i hopa med att de 7,4 miljoner Israeler som lever i det moderna land som också är det enda landet i världen där judars rättigheter är garanterade...?

  Uppenbarligen har du ingen aning om hur vardagslivet i Israel ser ut.
  Jag hade själv turen att få uppleva Israel under 2 års tid då jag bodde i en förort till Tel Aviv. Jag kan säga att jag som själv är av invandrarbakgrund behandlades mycket bättre där än vad jag någonsin behandlats i Sverige.

  SvaraRadera
 4. Det enda landet i världen där judars rättigheter är garanterade. Vad betyder det? I Sverige är väl judars rättigheter lika garanterade som alla andras? Eller i vilken annan demokrati som helst. Menar du att judar har särskilda rättigheter i Israel som de inte har någon annanstans?

  Judarna i Israel drabbas också. Visst, raketattackerna är inget riktigt hot men ändå skrämmande, och även om självmordsbombningar inte längre sker så ofta är ju uppenbart Israelerna rädda. Det är ju så regeringen berättigar blockaden, attackerna och förtrycket mot Palestina. Att Israeler lever under ett konstant hot. Det tycker inte jag att någon ska behöva göra.

  SvaraRadera
 5. Måste instämma i förbifarten... Det där var en av de mer störande meningar jag sett på ett tag "det enda landet i världen där judars rättigheter är garanterade"...

  Antingen snackar man om mänskliga rättigheter som gäller alla, eller så gör man skillnad på människor och människor.

  Hej förresten Mattias. Som du ser har jag hittat hit nu ;)

  SvaraRadera
 6. Hallå Björn.

  Nu driver Alexander en blogg som heter "Israels bästa vän" och anser att judarna är utvalda av Gud, så jag förväntar mig inte att vi ska komma till en samsyn i frågan.

  SvaraRadera