onsdag 4 augusti 2010

Att ersätta ett tvång med ett annat

Folkpartiet har varit på krigsstigen mot de som kommer från andra kulturer sedan deras sista socialliberala partiledare, Bengt Westerberg, avgick. Björklund är ivrig att försöka ändra människor genom tvång så att de passar hans världsbild. Den tidigare toleransen, acceptansen eller kärleken till det som är annorlunda är som bortblåst. Nu är det genom straff och lagstiftning man vill ändra samhället.

Men det är svårt att tvinga människor att vara fria, svårt att tvinga människor att vara snälla och svårt att tvinga människor att passa in. Tvång och straff är inga bra verktyg för att skapa delaktighet eller integration. Man kan leda en åsna till vattnet, men inte tvinga den att dricka. Samma sak gäller i ännu högre utsträckning för människor.

Språktest, burkaförbud och slöjregler är inte ett bra sätt att främja integration och jämställdhet. Att ge individen möjligheten till förändring och att skapa delaktighet är det enda som fungerar. Det är ett hållbart sätt att locka fram förändring och skapa viljan att utvecklas. Det finns inga snabba och enkla lösningar på komplicerade problem. De snabba och enkla lösningarna skapar istället oftast fler problem.

Miljöpartiet skriver i sitt partiprogram att människan är en skapande och aktiv varelse som vill och kan ta ansvar. Det är en modern människosyn som leder till fungerande och hållbara strukturer. Vi kommer inte att lösa alla problem idag, men vi kan börja bygga ett mer människovänligt samhälle som gör det lättare i framtiden. Folkpartiets förbuds- och straffpolitik skapar bara mer problem. Vi behöver modernisera Sverige, inte gå baklänges in i framtiden.

6 kommentarer:

 1. Om att tvinga sin kvinna att se ut som ett vandrande tält är en "kultur" så undrar jag vad jag har missat? Hip hop är tillexempel en kultur men sen när blev kvinnokränkning en kultur i Sverige? Det är förbjudet att bära nazist symboler i Sverige. Är det också fel eller är nazism en "kultur" det med? Självklart måste vi sätta ner foten och tala om för våra gäster hur saker och ting fungerar hemma hos oss för inte klampar vi i in med skorna på när vi hälsar på folk i andra länder. Att vara politiskt korrekt fungerar sämre för var dag som går, bara så du vet det dom flesta Svenskar börjar få dåligt tålamod med våra otacksamma gäster.

  SvaraRadera
 2. Är det ett problem att vissa kulturyttringar inte har en sekulär humanistisk kvinnosyn? Ja. Löser vi det genom förbud och tvång. Nej.

  Det faktum att du talar om andra människor som "otacksamma gäster" gör att du visar att du inte förstår problemet, då lär du knappast ha rätt lösning heller. Dessutom får det dig att framstå som en rasistisk idiot.

  SvaraRadera
 3. Då skall jag förklara så även du förstår. För det första: En rasist hatar hudfärg och menar att raser inte skall blandas något som mitt inlägg inte handlade om överhuvudtaget. För det andra: Vi tar in Somalier etc i Sverige och ger dom ett nytt liv, lägenhet, pengar, kläder etc på bland annat min bekostnad, dom kommer hit utan en krona och ställer massor med krav just det: Hemma hos mig! Om jag hade flyttat till Thailand så hade jag varit? GÄST I LANDET. Då hade jag fått rätta mig till vad som gäller i? rätt gissat: Thailand !!! Du får inga pluspoäng för din frigjorda syn på andras hjärntvättade psykos religioner och att du kallar mig för en rasistisk idiot säger mer om dig och din blogg än om mig.

  SvaraRadera
 4. Lars: Hela din argumentation går ut på att "dom" (invandrarna) ska vara tacksamma mot "oss". De ska anpassa sig till "vårt" sätt att leva. Hela problemet med den typen av argumentation är att det inte är glasklart vilka som är "vi" och "dom". Tillhör en tjej som är född i Sverige men har iranska föräldrar "vi" eller "dom"? Kan man vara född i ett annat land, men ändå räknas in i "vi"? Är jag automatiskt "vi" med andra etniska svenskar eller kan jag också vara "dom" och därmed behöva anpassa mig till majoriteten beroende på att jag själv definierar mig som något annat än vad majoritetskulturen står för? Och vad är det egentligen alla ska anpassa sig till? Till det du tycker är svenskt? Det jag tycker är svenskt?

  Självklart måste alla som bor i Sverige följa svensk lag, men ibland stöter man på åsikten att alla svenskar med annan härkomst även måste anamma majoritetskulturens seder och kultur. Varför det? Flera kulturer kan rymmas inom ett och samma samhälle.

  Många av de saker som vi idag uppfattar som svenska är egentligen resultatet av kulturblandningar som uppstått när lokala kulturer blandats med influenser utifrånde- det har skett i alla tider genom handel, invandring, utvandring, resande och i senare tid ökat i takt med massmediernas och hela samhällets globalisering.

  Om vi skapar ett samhälle som är så lågt i tak att alla måste leva likadant får vi ett enfaldigt, trist och ganska begränsat Sverige. Och de vill vi väl inte ha?

  SvaraRadera
 5. daniel: Kan inte annat än hålla med dig. Särskilt det där om att det inte alls är tydligt vilka "vi" och "dom" är. Den homogena etniska grupp som många främlingsfientliga kallar "svenskar" är ju i själva verket långt ifrån homogen.

  För att återknyta till bloggpostens ämne - diskussionen om burka och niqab handlar ju i grund och botten om två olika saker. Dels om deras bärande som uttryck för ett förtryck - om det är vad man vill komma åt kan man ju rimligtvis inte, som Mattias mycket riktigt påpekar, göra det genom ett annat förtryck (eller tvång). Att dessutom lägga över tvånget på staten kommer bara institutionalisera det hela.

  Det andra är väl det som Lars berör. Då handlar det om att förbjuda bärandet av burka och/eller niqab inte för de muslimska kvinnornas skull utan för "alla" andras. För de som av någon anledning känner sig hotade, störda eller kränkta av att någon väljer att bära en viss typ av klädsel. Jag tycker till exempel att truckerkepsar, stora linnen och jeans som sitter vid knäna är snudd på stötande - men det är ju knappast skäl för ett förbud.

  Jag har full förståelse för att den förändring av samhället som sker i globaliseringens spår är jobbig för många - tyvärr är det oundvikligt. Världen förändras och har så alltid gjort. Idag går förändringen visserligen snabbare än någonsin, men den är inte farlig. I ett tolerant samhälle, som står upp för individers rätt att få vara individer, bör ingen påtvingas vare sig en apart tolkning av Islam eller en apart tolkning av svenska 50-talsvärderingar.

  Det som garanterar en kvinna att få bära niqab är det samma som garanterar Lars att få fira midsommar, dricka sin snaps och hissa sin flagga. Gränsen går när man begår övergrepp på någon annan.

  SvaraRadera
 6. "We are the Borg. Resistance is futile. You will be assimilated."

  Snart på plakat utanför skolor och arbetsförmedlingar i Jan Björklunds Sverige.

  SvaraRadera