tisdag 27 juli 2010

Hur snygg måste man vara för att bli politiker?

Efter att ha tröttnat på att spekulera om olika opinionsundersökningar gick Aftonbladet ut med nyheten att det politiska innehållet inte har någon betydelse: Det är utseendet som avgör.

Beviset för det är en studie i USA där amerikanska väljare har svarat på frågor om amerikanska politiker i amerikanska val. Där har man funnit en viss korrelation mellan vad amerikanska väljare tycker om politikers utseende och hur de röstar. Sambandet är tillräckligt för att man ska kunna visa att utseendet inte är helt oviktigt i amerikanska val. Och efter att sedan frågat några utländska turister om vilka politiker de tycker ser bäst ut är saken uppenbarligen klar: Alliansen vinner.

För att sammanfatta: Om sex stycken slumpmässigt valda utländska turister fick avgöra valet skulle Alliansen vinna. Om Sveriges politiska system fungerade som USA:s, med personval och extrem marknadsföringsfokus på personer, så skulle Alliansen vinna. Alltså vinner alliansen. En något konstig slutsats om man inte tror att Sverige och USA är samma sak, eller att utländska turister kommer att avgöra valet.

Dessutom finns det väl en ganska stark indikation på att det inte fungerar så i Sverige. För om det nu vore så att utseendet avgjorde, skulle vi inte ha mycket snyggare politiker? Såhär snygg har man behövt vara för att vinna de svenska valen de senaste 20 åren:


Bilda er egen uppfattning om hur snygg man behöver vara för att bli politiker i Sverige.

1 kommentar:

  1. Hahaha! Vilken härlig bild =D
    Klockrent =)

    SvaraRadera