måndag 19 juli 2010

Ingen ifrågasätter att en del fått mer pengar

Är det någon som ifrågasätter att ganska många människor fått mer pengar i plånboken de senaste 4 åren? Expressen och SvD tycker i alla fall att det är en nyhet såhär i valtider.

Genom skatten betalar vi alla för gemensamma tillgångar. Som vägar, sjukhus, skolor, poliser, dagis, parker... listan kan göras väldigt lång och det gemensamma för sakerna på listan är att vi alla vill ha dem. Vi vill ha bra skola, bra vård, bra miljö. Om vi skär ner på pengarna vi är beredda att spendera på det vi har gemensamt, och istället sänker skatten så kommer de som tjänar mycket att få mest och dom som tjänar inget få... inget. Men vi kommer alla att få mindre av det gemensamma.

Sämre skolor, sämre vård och sämre miljö. Det är effekten av skattesänkningarna. Har det inneburit att de som har jobb fått mer pengar i plånboken? Ja. Men på bekostnad av att alla fått det lite sämre. Är det så vi vill ha det? Det får vi se efter nästa val. Alliansens politik är i alla fall enkel att beskriva: Sköt dig själv och skit i andra. Det vinner du (kanske) på om du har gott om pengar.

Själv föredrar jag den gröna parollen: Var dig själv och bry dig om andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar