torsdag 15 april 2010

Idioter och Nationalekonomer

Att vi människor är till för att skapa ökad BNP genom att arbeta och konsumera så mycket som möjligt, det vet vi nog alla. Jag vet inte exakt när denna stora existensiella fråga om varför vi finns till besvarades, eller vem det var som besvarade den, men nuförtiden är det i alla fall solklart att det är så. 94,6% av Sveriges riksdagsledamöter skriver under på att en kontinuerligt ökande BNP, ekonomisk tillväxt, är det självklara målet med Sveriges ekonomiska politik.

Man brukar säga att bara idioter och nationalekonomer tror på en oändlig tillväxt i en värld med ändliga resurser. Tyvärr vet jag inte hur många av de 330 ledamöterna som är nationalekonomer. Men en sak som jag vet, och som forskning visar, är att vi blir inte lyckligare av mer pengar. Tvärtom leder ökad BNP bortom en viss gräns till det motsatta. När dessutom jakten på evig tillväxt resulterar i miljökatastrofer, utbrändhet och klimatförändringar, då syns det rätt tydligt att vi håller på att gräva vår egen grav.

Tillväxt betyder ökad BNP. Bruttonationalprodukten är marknadsvärdet på det totala mängden varor och tjänster som producerats i ett land. Marknadsvärdet. Marknadsvärdet i att du läser en bok eller leker med dina barn är noll. Samma som marknadsvärdet i att du umgås med några kompisar, badar eller har sex. En bilolycka däremot bidrar till att öka vår BNP, eller om du går ut en natt och slår sönder alla stans fönster. Vill man ha en riktig skjuts i BNPn så kan man starta krig (om man vet att man vinner). Så då är frågan: Är BNP verkligen ett smart sätt att mäta ett lands framgång? Är det ett rimligt politiskt mål? Är det verkligen det som människor vill ha?

The New Economics Foundation har tagit fram Happy Planet Index, som istället mäter hur effektivt en nation lyckas omvandla materiella resurser till välmående och långlivnad hos befolkningen. Det är en spännande och revolutionerande idé. Att mäta hur lyckliga människor blir i relation till hur mycket resurser de förbrukar och hur stort ekologiskt avtryck de gör. Idag finns det bara 19 riksdagsledamöter som tror på att skapa ett hållbart samhälle med fokus på människor och naturens välmående istället för oändlig konsumption. Som tror att kvalitet är bättre än kvantitet, för oss i den delen av världen som redan har för mycket prylar. Som opinionsläget ser ut kommer det att bli fler. De behöver bli många fler.

3 kommentarer:

 1. Bra inlägg!

  Jorden är platt hävdar The Flat Earth Society, men inte heller de förnekar att jordens materiella resurser är begränsade:
  http://theflatearthsociety.org/cms/

  Om jorden VORE platt, och hade oändlig yta(!), DÅ hade kanske oändlig ekonomisk materiell tillväxt varit en fräsch idé, fortfarande.

  Mycket tyder dock på att det inte är så. De materiella resurserna är begränsade. För varje år sedan 1987 ökar överkonsumtionen av jordens resurser (mått "Earth Overshoot Day").

  Utifrån det gamla stenåldersperspektivet med BNP som måttstock är det alltså så gott som endast den immateriella sektorn som kan växa: tjänster, offentliga sektorn, kultursektorn etc, som inte är beroende av mer än en hållbar omsättning av materiella resurser (eller kan skala ner sig till den nivån). Potentialen för vad som kan ske i mötet mellan människor är och kommer alltid att förbli ett outforskat område...

  Men generellt råder inget tvivel om att BNP är ett mycket otidsenligt mått, och absolut behöver vi nya verktyg för att sätta siffror på det vi gör, som bättre gör det tydligt för oss VAD det är vi kanske EGENTLIGEN håller på med (ibland är det fantastiska saker, men ibland, som vi vet, är det ju fullkomligt renodlat elände). HPI är definitivt en sådan grej att ha i verktygslådan.

  SvaraRadera
 2. Tack för den roliga länken! Påminner lite om http://www.venganza.org/ Kyrkan för det Flygande Spaghettimonstret. :)

  SvaraRadera
 3. Samma anda! :) Jag har bara hört talas om det flygande spagettimonstret, men inte tidigare besökt kyrkans webbplats. Tack!

  Det är underbart med fanatasiskapelser, men nog också viktigt att ha god distans till dem, liksom att inte lockas av att med olika skrämseltrick så att säga trycka ner ens egna favoritfantasier i halsen på andra.

  Jag hoppas därför innerligt att alla spagettimonsterpartier ligger lågt, alternativt får dålig respons i valet i höst. ;)

  Religion och politik bör i största möjliga utsträckning hållas på vart sitt håll! (...även om vi kanske bör vara lite pragmatiska och tex kanske inte lägga all vår energi på att i svenska fanan byta ut det gula korset, som ju redan ligger ner... :)

  SvaraRadera