måndag 19 april 2010

Vi bestämmer hur många jobb det blir

Rubriken på Aftonbladet lyder "168 000 nya jobb i vår" men om man läser vidare hittar man nyckelordet. Behov. Enligt Sifos undersökning finns det behov att anställa 168 000 nya människor fram till sommaren. Jag tror de flesta håller med om att det inte är samma sak som att det kommer att anställas 168 000.

För att den privata sektorn ska kunna anställa så många som möjligt behöver vi genomföra förändringar. Vi behöver sänka arbetsgivaravgifterna framförallt för små och medelstora företag. Det är de som växer och har anställningsbehoven. Vi behöver förenkla det krångliga regelsystem som gör att småföretag har svårt att klara sig, svårt att utveckla sin verksamhet och svårt att arbeta effektivt. Sist men inte minst behöver vi se till att små företag kan låna pengar till sin utveckling, särskilt när vi försöker ta oss ur en finanskris.

Regeringen lovade att förenkla för företagarna. Istället blev det krångligare. Regeringen lovade att göra det billigare att anställa, istället tog de bort den sänkning av arbetsgivaravgiften som Miljöpartiet fått genom för just småföretagen. De förändringar som istället genomförts har medfört att storföretagen som redan har tusentals anställda sparat miljoner, men inte skapat nya jobb.

Företagarförbundet som representerar 35 000 småföretagare i Sverige har gett Miljöpartiets politik högt betyg. Regeringens vårbudget fick lägsta tänkbara. Den gröna politiken har tre konkreta förslag:
 • Sänkt arbetsgivaravgift för små och medelstora företag
 • Minska krånglet och förbjud staten att kräva in samma uppgifter fler gånger eller från flera olika myndigheter
 • Använd Vattenfalls rekordvinster till att skapa en riskkapitalsfond för småföretag, särskilt inom forskning och miljösektorn
Politiken avgör hur många av dessa jobb som kan omsättas i verklighet. Moderaterna äger inte längre frågan om arbetet, det har de gjort ett alldeles för dåligt jobb de senaste 4 åren för att kunna göra. Nu behöver vi se till att Moderaterna blir arbetslösa, så vi kan skaffa fram jobben.

3 kommentarer:

 1. Vad du menar du med att Moderaternan har gjort "ett alldeles för dåligt jobb de senaste 4 åren"? Menar du att den internationella finanskrisen och den lågkonjunktur som har drabbat hela världen är Moderaternas fel?

  Det är så tröttsamt att läsa om hur ni rödgröna politiker låtsas blunda för att finanskrisen har drabbat hela världen. Sverige är inte undantaget. Detta har medfört att arbetslösheten har ökat. Viktigt att nämna är dock att Sverige klarat sig bättre än många andra tack vare en ansvarsfullt förd politik. Återhämtningen sker därför snabbare än väntat. Detta borde vara något att glädjas åt!

  SvaraRadera
 2. Miljöpartiet vill sänka arbetsgivareavgiften för småförtagare,- MEN VAD SÄGER EU ? Om jag är inte felinformerat, det går inte att sänka bara småföretagares avgifter då måste det gälla alla företag.

  SvaraRadera
 3. Tror inte att någon missat finanskrisen, men lika lite som det går att skylla den på Moderaterna, lika lite går det att blunda för att regeringen misslyckats på flera områden.

  Ungdomsarbetslösheten är bland den högsta i EU. Att den är hög beror såklart på krisen, men att den vuxit mycket mer i Sverige än i övriga EU, som drabbats minst lika mycket av finanskrisen, det beror såklart på vår egen regering.

  Att regeltrycket mot småföretagare blivit högre beror inte heller på finanskrisen.

  Det går inte att gömma sig bakom finanskrisen hur länge som helst. Man måste också kunna ta ansvar. Regeringen är åtminstone tydliga med att de vill fortsätta driva sin politik, med fler skattesänkningar åt de som redan jobbar, och ännu mer jakt på de som är utan. Jag tror inte det leder till mer jobb, därför vill jag byta regering.

  SvaraRadera