fredag 1 maj 2009

Adam Smith löser inga problem

Man brukar säga att man inte kan köpa sig lycka, om man inte räknar lycka av den typ som finns att köpa av schaviga snubbar i anorak eller håglösa kvinnor i nätstrumpor. Eller som Arnold Schwarzenegger sa: "Jag är inte ett dugg lyckligare nu när jag har 80 miljoner dollar än jag var när jag hade 70 miljoner dollar.". Däremot verkar det som att man i alla fall kan undvika vissa faktorer som gör en olycklig, om man har pengar. Ingen blir ju gladare av att gå hungrig eller sova i en trappuppgång.

Vår moderata regering verkar inte kunna tänka i andra faktorer än pengar. Trots konventionell visdom verkar de sätta likatecken mellan pengar och lycka. Eller så bryr de sig inte om lycka. Eller så är det faktiskt så att för dem så är pengar det enda som räknas. Det enda som kan mätas och det enda som betyder något.

Det går såklart inte att blunda för att ekonomin är viktig. Den fördelningsstruktur vi har i samhället bygger på marknadsekonomi som Adam Smith var pappa till. Med oändlig tillväxt som mål och med så lite inflytande från 'staten' som möjligt. Det kallas liberalism och ska visst betyda frihet på något sätt. Frihet från statligt inflytande, frihet att disponera sina tillgångar. Det låter ju bra. Eller?

Resultatet blir som vi ser över hela världen. Rika företag tjänar pengar på att tjuvfiska längs Somalias kust medan andra företag passar på att dumpa kemiskt och radioaktivt avfall där. När somaliska fiskare gör motstånd kallas de pirater och den (statliga) militären sätts in för att ha ihjäl dem. Så länge företagen kan tjäna pengar vill de inte att staten lägger sig i, men när deras intressen hotas vill de väldigt gärna att skattefinansierad militär eller polis trycker till dem som skär i vinstmarginalerna. Vare sig det är somaliska eller svenska pirater. Men så kan man ju inte tycka, för då är man ju kommunist. Eller?

Det ekonomiska system som vi har idag är ju uppenbarligen pinsamt dåligt på att lösa våra problem. Klimatförändringar, sociala orättvisor, systematisk nedsmutsning och förgiftning. Det som ger kortsiktig vinst är 'bra' enligt marknadsliberalerna. Oavsett hur det påverkar människor eller natur. Det blir som ett religiöst mantra. Låt marknaden bestämma. Det marknaden gör är bra per definition. Precis som att det Gud gör är alltid gott och riktigt, även om det handlar om att lemlästa barn eller utrota hela befolkningar.

Vad har vi för alternativ då? Kommunismen verkar ju inte ha fungerat särskilt bra, finns det något annat? Jag vet inte. Men kanske borde vi lägga lite mer energi på att försöka komma på något. 17- och 18-talets system verkar i alla fall inte kunna hantera den situation som vi har flera hundra år senare. Borde vi kanske ha ett system som syftar till att göra människor friskare och lyckligare istället för att försöka pressa ut varje droppe tillväxt och produktivitet utan tanke på effekterna?

Medan du funderar på lite lösningar kan jag tipsa om tre (lagliga) sätt att köpa dig lite lycka.

1. Shakti spikmatta

Jag brukar inte tro på sånt här hokus pokus men efter en rekommendation av min kompis så
köpte jag en matta åt min sambo, vi har båda ryggproblem. Nu har vi en matta var. Istället för att behöva motionera eller gå till massör/kiropraktor kan man nu lägga och läsa en bok på mattan. Det verkar fungera ungefär som massage, men bättre. Inte lika mysigt som att ha en söt tjej knådandes på ens rygg, men hur många massörer och sjukgymnaster är egentligen söta tjejer? Min senaste var en gammal finsk sadist som verkade ta ut Sveriges svek under finska vinterkriget på stackars oskyldiga små svenskar. Man blir precis så lycklig av den här mattan som det ser ut på bilden. Kostar typ 600 spänn i diverse hölsobutiker eller kan beställas från deras hemsida.

2. Nytt duschmunstycke

Vet inte varför jag inte tänkt på det tidigare. Gjorde ett impulsköp på Claes Ohlsson för någon vecka sedan och kom hem med ett massagemunstycke till duschen. Fem lägen som man
kommer åt genom att vrida på den runda skivan. Massagefunktionen måste vara en eufemism för "onanifunktion för kvinnor" för jag kan inte se något annat användningsområde, men sambon verkar nöjd i alla fall. Själv gillar jag 'mist' som blir som en smekning i ansiktet. Dessutom sparar det säkert vatten eller är miljövänligt eller nåt. Så har du inte råd med mattan kan du hitta ett duschmunstycke för så lite som 79kr.


3. Öronproppar

Klart underskattad apoteksprodukt. Att ha ett par öronproppar i fickan innebär att du bär
omkring på möjligheten att skapa ett privat rum. Perfekt om man sitter på bussen och nån snorunge börjar skrika, eller om man råkar gå förbi ett första maj tal av Maud Olofsson. Nuförtiden kan jag inte sova utan. Dessutom är de faktiskt inte engångsgrejer. Det går alldeles utmärkt att skölja dem och använda om dem. Efter ett par tvättningar tappar de i elasticitet men sålänge inte hunden tuggar i sig dem är de fortfarande användningsbara. Ett oerhört billigt sätt att köpa sig lycka, bara 18.50 på apoteket.


2 kommentarer:

 1. Funderar lite på den där spikmattan och öronproppar har varit på min agenda under en längre tid..Vem kunde ana att du fått Nobelpriset TVÅ gånger? Trodde det bara var en gång :)

  SvaraRadera
 2. Har köpt den ultimata lyckan på apoteket,Apolivas öronproppar, inför flygresan.

  Men här kommer nu det här andra som man inte kan vara utan!

  ... polisen meddelar att man har gripit några av Usama Bin Ladens släktingar. De personer som nu sitter i säkert förvar är Usamas mor Marme Laden och hans två bröder Choko Laden och Remu Laden. I lördags kväll tillfångatogs även hans syster Pina co Laden. Man spanar nu efter hans kusin Sal Laden !!!

  Tänkte..eftersom du sa att du ville fika med Usama då när vi satt och hade afternooncoffee igår:P

  Skratta nu för f*n;=)))

  Jana

  SvaraRadera