söndag 13 december 2009

Ett steg fram, två steg bak

De södra delarna av USA är inte direkt kända för att vara socialt liberala, eller liberala över huvud taget, men nu har Houston lyckats välja en borgmästare som är både kvinna, homosexuell och liberal. Tre flugor i en smäll. Det är i och för sig inte så otroligt kontroversiellt som det låter. Dels tävlade hon mot en relativt okänd motståndare, och dels så har hon själv rejäla kopplingar till både armén och oljeindustrin, som båda är extremt viktiga i Texas. En tungviktare mot en lättviktare alltså, men ändå en rätt så rejäl symbolisk framgång.

En homosexuell kvinna kan alltså nå ganska långt i ett av världens mest kristna och konservativa länder. Samtidigt i kanske världens allra mest kristna och konservativa land försöker presidenten Yoweri få genom en lag som ska belägga "grov homosexualitet med dödsstraff" strax efter att han avskaffat mandatbegränsningen för sig själv. Understödd av amerikanska evangeliker.
Sveriges regering hotar nu med att dra in biståndet om lagen genomförs, vilket är bra. Men ännu viktigare är väl att Migrationsverket får direktiv om att bevilja uppehållstillstånd till HBT-personer från Uganda som söker skydd i Sverige. Hittills under Moderatregeringen har antalet skydssökande som får uppehållstillstånd från till exempel Irak minskat från 80% till 20%. Jag hoppas att vi kan visa mer mänsklighet mot de som söker skydd hos oss i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar