måndag 21 december 2009

Oy vey!

Tidigare bloggade jag om Boströms artikel om misstänkt organstöld av Israeler. Artikeln möttes av hysteriska anklagelser om anti-semitism och Israel krävde en ursäkt av Carl Bildt, för att inte tala om sanktioner mot Svensk tryckfrihet. Ja det är ju fördjävligt när man blir anklagad för nåt så otroligt obehagligt som att man skulle stjäla organ från ockuperade människor man skjutit ihjäl. Måste bli extra fördjävligt när det visar sig vara sant.

Vet inte om det kommer dyka upp nya anklagelser om nazism och anti-semitism nu när en Israelisk läkare erkänt att organstölderna inträffat. Eller kommer nu Israels ambassadör be Aftonbladet, Boström och Carl Bildt om ursäkt? Knappast troligt. Bara för att man har fel måste man ju inte erkänna det, eller ändra sig. Samma sak gäller väl för alla neo-liberaler och krigshetsare i Sverige. Man ska inte låta fakta grumla ens åsikter.

Konflikten mellan Israel och Palestina lär knappast lösas idag eller imorgon, men om det ska finnas något hopp om en lösning i framtiden krävs det nog att man är beredd att erkänna sina egna misstag. Oförätter som erkänns kan man lägga bakom sig, de som inte erkänns förgiftar relationerna i oändliga generationer. Som folkmordet på Armenier, som Turkiet fortfarande vägrar erkänna 90 år efter att det inträffat. Förhoppningsvis kan Israel agera snabbare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar