Den här bloggposten och följande är kopierade från min NT-blogg för att skapa en kontinuitet i posterna. Alla datum är justerade för att visa vilket datum orginalartikeln är skriven.
Den mindre nyheten är att jag flyttar min blogg från blogspot (http://moderniserasverige.blogspot.com/) till NT, den större nyheten är att vi idag tagit ett nytt steg i energifrågan i kommunen.
Energieffektivisering är i ropet. För inte så länge sedan körde till exempel E.ON sin kampanj "Goodbye standbye" och allt fler företag och privatpersoner väljer att se över sin energiräkning för att hitta besparingar och vinster. Enligt den plan vi har ska kommunen minska sin energianvändning med 50% fram till 2030, och hela kommunen ska minska sin användning med 30%.
Det är ett ambitiöst mål men jag är övertygad om att vi kan nå dit, särskilt med den nya modell för finansiering som vi jobbar med från och med i år. Det nya med modellen är att vi inte längre väntar med att göra lönsamma investeringar utan gör dem direkt, och sedan låter den vinst som uppstår i och med minskad energinota betala investeringen. Det skapar både jobb och en mer effektiv, klimatsmart kommun. Idag betalar vi runt 300 miljoner per år i energinota, de pengarna kan vi göra bättre saker för.
Idag var jag ett första möte med representanter från näringslivet för att diskutera hur företag och föreningar kan vara med och bidra till att vi uppnår våra miljö- och klimatmål. Ett av budskapen jag förde fram är hur viktigt det är att kunna visa på ekonomiska vinster för att investeringarna faktiskt ska bli av. Visst inser de flesta hur viktig klimatfrågan är, men ska det bli verkstad av förändringarna måste man också kunna visa på lönsamhet. Ett företags syfte är ändå i första hand att gå med vinst.
Mötet var väldigt konstruktivt och det visade sig att det finns en väldig samsyn bland kommun och både stora och små företag kring vad som behövs. Ett förslag som kom fram flera gånger var att skapa ett nätverk för utbyte av kunskap och erfarenheter i energifrågan, vilket vi nu också kommer att göra. Kommunens roll i det hela blir att samordna och skapa en arena.
Med stigande energipriser är jag övertygad om att detta är en viktig framtidsfråga. Ska vi då ha ett robust näringsliv måste vi hänga med i den här utvecklingen och helst ligga i framkant. Vi ska inte konkurrera med billig arbetskraft, och vi kan inte längre konkurrera med billig energi. Vi ska konkurrera med effektivitet och kompetens.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar