onsdag 26 maj 2010

Varför väljer ungdomarna GU?

Miljöpartiet är det enda riksdagsparti som växer i antal medlemmar. Samtidigt växer ungdomsförbundet Grön Ungdom så det knakar, medan andra ungdomsförbund har svårt att få med och engagera nya medlemmar. Varför är det så?

Självklart finns det ett stort intresse för MP's frågor bland yngre. Klimat och miljö-frågor är viktiga för dem, samtidigt som progressiv politik inom andra områden inte är lika främmande för yngre som för äldre. Men jag tror att det finns en viktig skillnad mellan GU och de andra förbunden: det är på riktigt.

Grön Ungdom driver samma politik som Miljöpartiet. Den riktiga politiken. Inte någon hitta-på-politik, inte något radikalt alibi, inte springa runt med clown-näsor och ropa "fucka facket forever". De driver riktig politik och riktiga frågor, och när Grön Ungdom talar så lyssnar Miljöpartiet.

Unga människor kan tänka, skapa och föra ut politik. De behöver inte stå i pappas kostym och upprepa vad partiledaren sagt i TV dagen innan. Man behöver inte skicka en heltidsanställd politiker, som gick ut gymnasiet för snart tio år sedan, att representera ungdomar. Inte om man låter de unga ta ansvar och vara med och bestämma.

På kongressen fick Grön Ungdom in sina profilerade frågor i Miljöpartiets valmanifest, och deras språkrör Maria och Jakop fick stående ovationer. Ingen lyfter på ögonbrynen, såhär är det. Dels är GU som organisation representerat i MP's beslutande organ, dels är gröna ungdomar fullvärdiga medlemmar i Miljöpartiet, dels tar vi dem på allvar. Av Miljöpartiet i Norrköpings representanter på kongressen var 2 av 5 gröna ungdomar. I Grön Ungdom får man inflytande på riktigt.

2 kommentarer:

 1. En inte helt oviktig faktor är även att jag är så jäkla snygg.

  SvaraRadera
 2. Som jag förstår det finns det tre huvudanledningar:

  1. Politikens innehåll
  2. Möjligheten att påverka
  3. Joakim Larssons utseende.

  Jag har fått kritik för att jag skriver för långa inlägg så jag bestämde mig för att bara ta med de två första.

  SvaraRadera