onsdag 19 maj 2010

En ohelig allians i Norrköping

Frågan om Alliansen kan tänka sig att regera med SD är besvarad, i alla fall i Norrköping. Centern och Moderaterna har nu öppnat för ett maktskifte baserat på stöd från Sverigedemokraterna. Lite överraskande. Jag visste inte att de var så maktsugna att de var beredda att sätta sig med avdankade rasister för att få vara med och styra. Nu består alltså Norrköpingsalliansen av sex stycken partier. Utöver de fyra vanliga har vi SPI och SD som stödpartier, båda värdekonservativa och främlingsfientliga.

Bengt Westerberg stormade ut ur studion när det förra främlingsfientliga partiet, Ny Demokrati, bjöds in. Hur reagerar dagens FP i Norrköping? Kristdemokraterna har en bra och generös flyktingpolitik, hur kommer de att trivas med den hat-politik som SD vill driva? Hur mycket av sina principer är man beredd att sälja.

Innan Centerns och Moderaternas utspel hade jag funderat på hur vi ska lösa situtionen i Norrköping. Det kändes logiskt att det block som får flest mandat får styra, och att man försöker bereda plats för ett parti från den andra sidan. Om vi Rödgröna får fler mandat än Alliansen kunde vi bjuda in Centern, om Alliansen får fler kan de bjuda in oss. Nu har det borgerliga blocket alltså bestämt sig för att samarbeta med de bruna, istället för de röda eller gröna. Jag sitter hellre i opposition än i en majoritet som lutar sig på SD.

4 kommentarer:

 1. Nicklas Lundström19 maj 2010 11:55

  Man hoppas onekligen att en o annan borgare byter ståndpunkt när dom får veta detta...

  SvaraRadera
 2. http://pierreringborg.blogspot.com/2010/05/rikspolitik-dominerade-nar-kf.html

  SvaraRadera
 3. Det vittnar om en sömnig relation till den definition av demokrati vi genom förra århundradets kamp slagits för, om man som ett politiskt parti säger sig kunna öppna upp för samarbete med en rörelse som SD (som har som ambition att omdefiniera vad vi menar med demokrati i grunden).

  Vi har t ex i Sverige sedan 1952 haft bl a religionsfrihet inskrivet i grundlagen. SD vet att de måste väga sina ord, och gör det, men att rörelsen driver en linje att Islam och muslimer inte är förenligt med det svenska samhället är i undertexten tydligt, bl a i en debattartikel i Aftonbladet förra året undertecknad av den neo-demokratiska rörelsens frontfigur: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article5978707.ab

  Vill man av en eller annan orsak drastiskt omformulera vad vi i Sverige menar med demokrati genom att avskaffa religionsfriheten vore det kanske ärligare att driva den frågan mer öppet, kan man tycka. För att ändra grundlagen krävs bara två riksdagsbeslut, med ett val emellan.

  SvaraRadera
 4. Fick höra att Moderaterna backat i frågan om samarbete med SD och nu tycker att det block som blir störst i valet ska styra. Senaste valet sa de likadant, och försökte sedan kuppa på det första KF-mötet.

  SvaraRadera