tisdag 25 maj 2010

Arbetslinjen allt krokigare

Att sänka skatten så de som jobbar tjänar mer, och skära ner i försäkringar och bidrag så att de som inget jobb har får det sämre, så har Alliansen försökt skapa jobb i snart 4 år. Den politiken bygger på uppfattningen att arbetslösheten är ett individuellt problem. Att det är ditt fel att du inte har ett jobb. Det ska löna sig att arbeta, säger Alliansen, och halverar lönen för unga.

Jobbskatteavdraget gjorde att de som redan har arbete tjänar mer, hur skapar det mer jobb? Nedskärningar i A-kassa och minskade stöd gjorde att de som inte har arbete får det sämre, hur skapar det mer jobb?

Faktum är att en halvering av lönen för ungdomar inte heller kommer att skapa mer jobb, det kommer däremot skapa en ny underklass. I Björklunds Sverige blir du inte en riktig människa förren du fyllt 23. Alla som hunnit bli vuxna enligt Björklunds definition kanske drar en suck av lättnad, tills de inser att en 21-åring kan anställas för att göra deras jobb till halva priset...

Så ska Sverige styras enligt Alliansen, genom att skapa grupper som man spelar ut mot varandra. Ge först medelklassen privilegier, skapa sedan en stor underklass för att hota privilegierna. Så pressas i slutändan lönerna ner, facket avväpnas och marknaden får styra det nya kalla samhället. Vi har haft det samhället förut, på 1800-talet och början av 1900-talet. Det är dags att modernisera Sverige, inte gå bakåt.

En modern politik för arbete innebär:

 • Sänkta arbetsgivaravgifter för arbetslösa som nyanställs
 • Entrepenörsår för att uppmuntra företagande
 • Förenklingar i regelsystemen för småföretagare
 • Statligt riskkapital som gör att småföretag vågar växa
 • Bra och yrkesinriktade utbildningar
 • Enkla och tillgängliga trygghetssystem

Det skulle vara riktiga förändringar som skapar arbete, istället för symboliska åtgärder som bara skapar utslagning och ett kallare samhälle.

1 kommentar:

 1. "Det skall löna sig att arbeta", det uttrycket har jag aldrig förstått. Det har väl alltid, så länge jag levt lönat sig att arbeta!!

  Att ha ett arbete öppnar nämligen dörren till livet, har man inte ett arbete får man inte lägenhetskontrakt, telefonabonnemang, lån, teckna försäkringar ...m.m. På en arbetsplats har man också en del fördelar och förmåner, som inte anställninglösa har.

  Har man inte arbete förlorar man också sin sociala status, man har heller inte råd att umgås med andra som har arbete.

  Att inbilla sig att folk frivilligt väljer att leva på bidrag, ok, det finns kanske en och annan, men att tro att det är ett generellt mönster, det tyder på att man inte vet vad man talar om.

  Det lönar sig att arbeta och det har alltid lönat sig att arbeta, fattar inte varför dom gör ett sånt påstående till en politisk slogan.

  SvaraRadera