måndag 24 maj 2010

En fungerande kompass

Efter fiaskot med valkompassen har Jesper Räf från MP och Mikael Nilsson från PP gått genom svaren, undersökt partiernas ståndpunkter och sedan gjort en kompass som faktiskt fungerar.

Problemet med den tidigare kompassen var att man räknade summor istället för avvikelser. Det som är intressant är ju hur mycket din åsikt avviker eller inte avviker från respektive parti. Med det gamla systemet gick det till exempel inte att bli Piratpartist hur man än svarade, samtidigt kunde man bli Sverigedemokrat även om man var jättepositiv till invandring.

Den nya kompassen mäter helt enkelt vilket parti du avviker minst från, ligger närmast, och ger därför ett mer rättvisande svar. När jag gjorde testet hamnade jag ungefär så som jag trodde, jag blev kanske något mindre Socialdemokrat än jag trott. Testa själv!

2 kommentarer:

  1. Hoppsan!

    Det stämmer att jag gick igenom hur frågorna viktades i valkompassen, men PP-varianten har jag inte varit med att utveckla. Tror dessutom att den ännu använder samma vikter och frågor som kompassen i SvD, och att den enda skillnaden är hur resultatet vägs samman på slutet. Det där vet dock Mikael bättre.

    Viktigast att rätta till är dock att jag är miljöpartist, och inte något annat. :-)

    SvaraRadera
  2. Hoppsan hejsan, fixar det.

    SvaraRadera