söndag 23 maj 2010

Maria Wetterstrand en robot?


En cyborg skickad från framtiden för att rädda klimatet? Känns som ett givet upplägg om Hollywood får göra film om Maria Wetterstrands liv. Om Natalie Portman kan lägga på sig lite muskler får hon gärna spela huvudrollen. Men varför en cyborg eller robot, är hon inte en vanlig människa?

Maria framställs i artiklar som lite kall. Vädigt intelligent och kunnig men inte så varm och gullig, ni vet, de där kvaliteterna som kvinnor ska ha. För inte diskuterar man väl hur mycket Björklund gillar att kramas, eller hur Reinfeldt först blev kär i Filippa? Maria tycker inte heller att det har med hennes uppdrag som politiker att göra, och det har hon rätt i.

Under Earth Hour låg journalister och gömde sig i buskarna utanför Marias hus. De ville se om hon råkade tända en lampa eller använda elektricitet på något annat sätt. Det gjorde hon inte. I Aftonbladet får man läsa att folk hela tiden försöker övertala henne att ställa upp i mer privata sammanhang och TV-soffor som inte handlar om politik. Det gör hon inte. Maria håller fokus på det som är viktigt, politiken.

Det kanske är därför hon, som ett av två språkrör för Riksdagens minsta parti, har förtroendesiffror som bara kan jämföras med statsministern. Det kanske är därför det mesta negativa man får höra om henne handlar om huruvida hennes frisyr eller kavaj är snygga eller tillräckligt kvinnliga. När det gäller integritet, intelligens och kompetens går det inte att hitta något att klaga på.

För drygt ett år sedan fick man mer träffar om man googlade Linda Rosing, än vad man fick på Maria Wetterstrand, Annika Lantz och Malin Moström tillsammans. Idag får man åtta gånger så många träffar på Maria som på Linda. Kanske håller något på att ändras, till det bättre.

2 kommentarer:

  1. Jag röstar på att Milla Jovovich får rollen. :)

    SvaraRadera
  2. Om hon ska döda zombies, ja.

    SvaraRadera