onsdag 29 maj 2013

Orcher är inte onda (och blir inte snälla av stryk heller)

Idag kan man läsa följande citat i Aftonbladet:


"– Jag har ju orchernas version, men jag vill inte föregripa utredningen"

Jag har alltid upprörts över vår diskriminering av orcher. Bara för det finns orcher som är kriminella eller brukar våld innebär ju inte det att alla orcher är onda, lika lite som att alla alver är kloka och alla dvärgar är giriga. Det är en självklarhet och en fråga om rättssäkerhet att ingen ska diskrimineras pga etnicitet, och att man är oskyldig tills motsatsen är bevisad.

Dessutom visar all forskning att orcher inte blir snällare eller mår bättre av att man plågar dom eller tvingar ner dom under jorden. Istället riskerar dom att falla offer för kriminella nätverk och maktgalna trollkarlar. Det vinner ingen på.

När man forskar på var orcher kommer från visar det sig dessutom att de från början är alver som råkat illa ut. Tänk på det ni som har turen att vara alver just nu. Om du fick veta att någon du älskar hade råkat illa ut och blivit orch, skulle du vilja att vi lät Sauron och Saruman ta hand on henom? Att vi försökte hugga huvudet av henom eller att vi spärrar in henom i underjorden? Att vi förklarar att om man blir orch får man skylla sig själv och inte förvänta sig något annat än våld och förföljelse från oss riktiga människor?

Därför är det samtidigt tragiskt att samma person slår fast:


– Orcher ska ju förgöras, det vet barnen. Men vissa barn sköter sig inte. De slänger sten och slår på orcherna med pinnar. De blir helt enkelt en risk för både orcherna och för varandra och får inte vara kvar.

Jag tycker vi borde ha en politik som bygger på humanism och vetenskap och som försöker minska lidandet för både orcher, dvärgar, alver och alla andra medvetna varelser. Jag tror inte på ett samhälle fritt från orcher. Jag tror inte heller vi får färre orcher genom att plåga och stöta ut dom, eftersom det i dom flesta orchers fall är just lidande och utanförskap som gjort att dom är orcher idag. Eftersom vem som helst dessutom kan bli orch och dom flesta redan känner någon som är det, så borde det ligga i allas intresse att vi får en mer human politik. Orcher är inte födda onda och blir inte heller snälla av stryk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar