måndag 25 april 2011

Fri parkering för "miljöbilar"?

För ett antal år sedan infördes fri parkering för så kallade miljöbilar. Anledningen var såklart att uppmuntra folk att köpa bilar med mindre utsläpp av gifter och växthusgaser. Nu föreslår Tekniska Nämnden att kommunen tar bort den möjligheten som del i ett sparpaket som behövs för att få budgeten i balans.

Idag är det över 3000 bilar som har fri parkering och definitionen på en "miljöbil" är väldigt generös. Majoriteten av alla dessa bilar drivs till exempel på bensin. Idag när det finns både biogasbilar och elbilar på marknaden känns inte det så modernt. Även den bästa bensindrivna bil är fossil och därmed inte hållbar. I miljöpartiet pågår dessutom en diskussion om huruvida det egentligen finns någonting som kan kallas "miljöbil". Även en elbil eller biogasbil kräver ändliga resurser att framställa och oavsett vilket tar den upp plats och sliter på gator på samma sätt som en bensinbil.

Samtidigt handlar Miljöpartiets politik om att göra det enklare för människor att leva hållbart. När det gäller transporter handlar det då om att göra mer hållbara sätt att röra sig enklare, mer tillgängliga och mer attraktiva. Idén att alla skulle kunna klara sig utan ett motordrivet individuellt fordon är inte realistisk, i alla fall inte inom den närmaste framtiden. Därför borde vår politik också handla om att försöka påverka och göra det enklare att välja det mest hållbara transportsättet för bilar också.

Därför tycker jag att vi istället för att ta bort möjligheten till fri parkering ska skärpa definitionen av vad som är en miljöbil så den bara innefattar biogasbilar och elbilar. Det skulle innebära att vi kan tillgodogöra oss 90-95% av besparingen och samtidigt uppmuntra människor att köpa det allra mest hållbara. Vad tycker du?

2 kommentarer:

  1. Jag stöder till 100% ditt förslag, trots att jag för bara två veckor sedan köpte en flexifuel bil (bensin/etanol) som f.n. kör på bensin (då vi fortfarande kör på första tanken som bilhandlaren bjöd på).

    När jag nyfiket undersökte det här med fri parkering så såg jag även samma logiska hål som du påpekar och undrade hur länge detta kan pågå innan kraven antingen skärps eller undantaget helt tas bort.

    Att då begränsa fri parkering till biogasbilar och elbilar ser jag som det enda förnuftiga alternativet. En liten extra morot till de som tar ett större steg än vi övriga.

    SvaraRadera
  2. jag tycker att dagens samhälle är en enda stor fet lögn! påstå att man skall få favör när man gör miljön en tjänst. Miljöpartiet är ett stort skämt för svrige!

    SvaraRadera