måndag 15 juni 2009

Ta det lungt, du kommer (antagligen) inte bli mördad

Rosafärgade glasögon verkar vara obligatoriskt när folk blickar bakåt. Folk tror på allvar att det var bättre förr, eller i alla fall att det blir sämre och sämre. Massmedia hakar på i det eviga malandet om att brottsligheten ökar och blir råare. Deras uppgift är ju trots allt att sälja annonser, inte att undersöka verkligheten.

Fråga vem som helst på gatan så kan han eller hon berätta att brottsligheten har ökat och att våld blivit både vanligare och råare. Det enda som hjälper är hårdare straff och övervakning. Eller?

I Landskrona monterade de upp kameror i centrum för att motverka brottsligheten. Befolkningen upplever nu att våldet och brottsligheten i området minskat, de känner sig tryggare. Men i själva verket har det ökat i området med ca: 70%.

Om ditt barn ska hem till en vän och leka, och vännens pappa har en vapensamling så känns det säkert mer oroande än om han har en simbassäng. Men faktum är att simbassänger är farligare.Hundra gånger farligare.

Idén att gruppvåldtäkter och dödsmisshandlar inte fanns förr i tiden utan skulle vara något modernt påfund är ju väldigt märklig.
Våldtäkt och misshandel har varit en del av mänskligheten under hela historien, och var om något mycket, mycket vanligare förr. På 1800-talet bodde ca: 3 miljoner människor i Sverige, och varje år mördades runt 150 av dem. Idag bor det drygt 9 miljoner här och cirka 50 mördas varje år. Mord var alltså nio gånger vanligare då än nu. Och våldtäkt kunde inte ens ske inom äktenskapet eftersom det var kvinnans plikt att ställa upp på samlag.

Under hela 90-talet minskade till exempel antalet gruppvåldtäkter, och övrig brottslighet verkar ha mer att göra med konjunktur än något annat. Vilket är rimligt. Med dålig ekonomi kommer arbetslöshet och social utslagning, som leder till mer brott. Något som verkligen ökat är dock anmälningsbenägenheten. En kvinna i en relation som blir våldtagen (de flesta våldtäkter sker i relationer) är nuförtiden mycket mer benägen att anmäla. Samma sak gäller misshandel, både av män och kvinnor. Förr i tiden kunde man som kille få ett kok stryk utan att för den skull anmäla. Det ansågs mer accepterat att män misshandlade män.

Att vår känslighet för brott ökar är såklart bra. Självklart ska varje våldtäkt och misshandel anmälas. Men varför minskar folks trygghetskänsla när det verkar som om att vi bara blir tryggare och tryggare? Folk verkar tro att det var tryggare förr, trots att det var mycket större chans att du blev våldtagen eller mördad då, och trots att medellivslängden bara fortsätter att öka och öka.

Och varför tror så många politker att hårdare straff minskar brottsligheten trots att all forskning visar på motsatsen? Det är kanske inte lika gångbart att begära fler lärare och kuratorer i skolan eller mer sociala insatser som att begära mer poliser och kameror. Trots att kuratorer, lärare och socialarbetare stoppar brott medan poliser bara utreder dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar