måndag 29 juni 2009

Magiskt tänkande

Minns du när man var liten och låg och tänkte på något man ville ha. Nåt särskilt godis, en bilbana eller en lärare som Jennifer Leigh Rice. Och du trodde att om du bara önskade dig det tillräckligt mycket kanske det skulle bli så. Det är helt normalt bland barn och kallas magiskt tänkande. En del växer aldrig ifrån det och skapar sig mer 'vuxna' strukturer för att berättiga det. Typ bygger enorma hus att ängna sig åt sitt magiska tänkande i, har på sig särskilda underkläder eller eldar helt enkelt upp folk som har mage att ifrågasätta att det verkligen skulle fungera.

Enligt en SIFO-undersökning känner 44% av Sveriges befolkning störst förtroende för miljöpartiet när det gäller klimatfrågan. Siffran är som högst bland yngre, och som lägst bland folk över 65 år. Bland medelålders män finns en massa som känner störst förtroende för Moderaterna i den frågan. Jag tror jag hörde några av dem på bussen för ett tag sen, två medelålders gubbar som pratade om 'klimatbluffen' som bara var till för att förstöra ekonomin och försöka ge dem dåligt samvete för att de åkte bensinbil.

Intressant att magiskt tänkande kan vara så starkt bland medelålders män och pensionärer. Bara man verkligen inte vill att klimatet ska ändras så händer det nog inte. Jag menar det var ju jättekallt några veckor i april liksom, hur kan man då prata om global uppvärmning?

På Newsmill skriver metallarbetaren Henrik Unné att klimatförändringar är naturliga och att miljörörelsen försöker skada ekonomin. Nu kan man ju undra vad en metallarbetare vet om klimatförändringar. Svaret är naturligtvis mycket lite. Ingenting faktiskt. Men han är uppvuxen i USA och där får man ju lära sig att ingen åsikt är för dum för att skrikas högt, och att fakta, kunskap och utbildning bara är i vägen för den högre (och höger) sanningen.

Precis som med kreationisterna (ni minns, Ella Bohlin som tror att dinosaurierna dog ut efter syndafloden) så erbjuder de inte heller någon annan förklaring. 100 miljoner års bundet kol ligger under marken. Vad händer om vi på några decennier släpper ut det i luften samtidigt som vi minskar planetens kapacitet att binda det? Det håller vi på att få reda på nu. Att blunda, hålla för öronen och ägna sig åt magiskt tänkande
hjälper inte. Det behövs seriösa människor som är beredda att ta seriösa beslut, baserade på fakta. Inte medelålders män som tror att om man bara låtsas som ingenting så försvinner problemen.

5 kommentarer:

 1. Är det magiskt tänkande när du tror du kan gå ner i vikt genom att spela baseboll?

  SvaraRadera
 2. Språkfascist29 juni 2009 23:00

  April är visserligen ett egennamn men skrivs ändå inte med stor bokstav i det svenska språket.

  SvaraRadera
 3. Tack, ändrat nu. Är tyvärr mycket mer van vid engelska än svenska skrivregler.

  SvaraRadera
 4. Mycket bra skrivit.
  Jag tycker dock att det finns en stor mängd miljömedvetna 65+ dock. Dom har kanske inte alla fakta rätt men dom försöker ofta att göra det dom anser vara "miljövänligt". Iallafall så är det värst bland 35-65 tror jag. Dom kan verkligen försöka förneka att många länder står inför stora naturförändringar och katastrofer med ett enkelt "miljöbluff". Vad tjänar vi i MP på att "sänka ekonomin" och lura folk att göra så hemska saker som att Jobba Mindra och Njuta Mer av livet. Hemska miljömuppar som vill få folk att känna något istället för att jobba 13 timmars arbetsdag för att ha råd med platt TVn och fredags fyllan och vardagsvinet... stackars svenskar som har oss. Trist men så ser folk på det.

  /Low

  SvaraRadera
 5. Du har helt rätt i att det finns massor av medvetna 65+. Det är rätt vanligt när man står i valstuga eller dylikt att man pratar med pensionärer som är väldigt sympatiska och tänker på framtida generationer, tyvärr är den motsatta gruppen överrepresenterad statistiskt.

  SvaraRadera