fredag 17 april 2009

Tanka solidariskt och miljövänligt

Jag äger tre exemplar av spelet Counter-Strike. I min 'ungdom' spelade jag en ohygglig massa CS. Mitt rekord var drygt 70 timmars spelande, på en vecka. Eftersom jag gillade spelet så fantastiskt mycket och spelade det under flera år så slutade det med att jag hade köpt tre exemplar. Första köpte jag för att jag tyckte spelet var bra och jag ville stödja tillverkaren. Andra köpte jag när jag skulle installera om det och inte hittade min CD, och tredje stödköpte jag bara för att jag kände för det misstänker jag. Jag kommer inte att köpa några fler dataspel.

På min hårddisk har jag cirka 25 gig med musik. De flesta artisterna har jag också köpt CDs med, men nu har jag inte ens en vanlig stereo utan lyssnar på all musik genom datorn. Har nog köpt ca: 200 CDs i mitt liv. Det blir inga fler.

Det finns också en del DVD-filmer, och ännu fler VHS i min lägenhet. Men jag tänker fan i mig inte köpa en enda upphovsrättsskyddad produkt till. Hädanefter är det 100% nedladdning som gäller.

I och med att vårt samhälle nu med domen i TPB-målet, IPRED och FRA-lagen beslutat att försvara storföretags obsoleta affärsmodeller och statlig överhet istället för privatpersoners integritet och frihet blir det en solidaritetshandling att fildela.

Besluten är både juridisk, ekonomiskt och politiskt efterblivna. Att döma ut 1 års fängelse och löjliga 30 miljoner i böter för att tillhandahålla en sökmotor är naturligtvis groteskt. Särskilt groteskt blir det ju när man inser att nämndemän, rådman och åklagare inte vet vad de talar om. Ungefär som att be en skomakare ta beslut om en kärnreaktor.

Ekonomiskt är det samma gamla visa. Etablerade industrier försöker genom lobbyism stoppa utvecklingen som sprungit ifrån dem istället för att anpassa sig. Som att Kulramsarbetarnas Riksförbund skulle lyckats förbjuda datorer.

Politiskt visar det på ett enormt demokratiskt underskott. Regeringen befinner sig flera mil från väljarna i frågan. En så kallad 'liberal' regering som skyndar till storföretagens hjälp mot medborgarna och gladeligen river upp rättsskydd och den personliga integriteten. Ungefär lika logiskt som att en 'socialistisk' regering skulle lämna ut flyktingar till tortyr. Ah... just det ja. Sverige är upp och ner. Liberalerna vill ha hårdare straff, mer kontroll, hårdare tag i skolan... socialdemokraterna slåss om att vara mest frihandelsvänliga.

Som Paulo Coelho säger har människan en drift att dela med sig av information. Internet har potentialen att vara den mest demokratifrämjande, frihetsskapande och utvecklande uppfinningen sedan skrivkonsten. Uppenbarligen går ekonomiska intressen före sådana flummiga begrepp.

Jag tänker i alla fall göra mitt för att hjälpa till. Dels tänker jag sluta ge mina surt inspelade pengar till de som vill inskränka min frihet, jag kommer hädanefter att tanka ner allt jag är intresserad av utan att betala för det, och lämna datorn på dygnet runt så att andra kan tanka från mig. Självklart kommer jag att använda Piratebay, även om jag tycker Mininova är bättre. Sen ska jag kolla i bokhyllan och se om det är några böcker av Coelho jag inte har och gå och stödköpa dem. Jan Guillou åker i pappersinsamlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar