torsdag 23 september 2010

Landstinget plötsligt mest spännande

Vanligtvis anses landstingspolitiken vara den tråkigaste, och är definitivt den minst uppmärksammade. Men nu är den plötsligt väldigt spännande. Kanske mer spännande än Riksdagen. Åtminstone det parlamentariska läget. Åtminstone i Östergötland.

Alliansen har med stöd från Vrinnevilistan styrt landstinget under mandatperioden, men så kan det inte fungera längre då den koalitionen nu tappat sin majoritet. Alliansen har 42 mandat, Vrinnevilistan 8. Det behövs 51 för att få majoritet. I nuläget är alltså Sverigedemokraterna vågmästare, precis som i Riksdagen, men det ytterligare en ingrediens i Vrinnevilistan.

Rödgröna: 47
Alliansen: 42
Vrinnevilistan: 8
Smygrasisterna: 4

Självklart löses detta enklast genom att ett Alliansparti eller VL hoppar över till de Rödgröna. Men samtliga borgerliga partier har svårt att tänka sig sitta i samma koalition som V av ”ideologiska” skäl. Eftersom V driver den politik nu som S drev för några decennier sedan har det antagligen mer med kommunistskräck än verkligheten att göra.

Utan V krävs det dock att två partier hoppar över för att de Rödgröna ska få egen majoritet. VL är störst men deras 8 mandat ger bara totalt 50 med S och MP. Men rimligtvis borde det ändå räcka. Det skulle nämligen krävas att både Alliansen, V och SD samtidigt röstade mot den nya Koalitionens förslag för att fälla dem. Och jag undrar om det ens går att teoretiskt tänka ut ett förslag som de Rödgröna och VL stödjer men samtliga andra partier är mot.

För den som händelsevis är intresserad av landstingspolitik, och inte bara den parlamentariska situationen, kan jag rekommendera Hälsan är Grön av Margareta Fransson. Hon har bland annat skrivit om varför landstingspolitiken uppfattas som tråkig och anonyma landstingspolitiker.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker epitetet smygrasister är fel. Så jäkla mycket smyger de inte med det. De säger att de inte gillar främlingar och invandrare rakt ut, inlindat i fina ord.

    SvaraRadera
  2. Lär av Halland grönt med Alliansen

    SvaraRadera